Stingerea datoriilor catre asociati sau terte persoane ridica multe probleme, iar esalonarea la plata nu reprezinta o solutie ca in cazul datoriilor catre bugetul de stat. Vom analiza astfel cazul unei societati cu o datorie catre asociatul societatii in valoare de 2.000.000 lei, suma reprezentand imprumut societate pentru diverse plati si achizitii.
Societatea nu poate plati in prezent datoria, iar asociatul doreste sa incheie o tranzactie si sa primeasca in contul banilor doua imobile care sunt proprietatea firmei, achizitionate fara TVA.
Se va vedea astfel daca este posibila aceasta tranzactie, daca se factureaza cu TVA, precum si ce alte implicatii fiscale apar.
Solutia consultantului:
Tranzactia este posibila, incheindu-se un contract de dare in plata in acest sens intre societate si asociat.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Deoarece intre societate si asociatul sau exista relatii de afiliere in sensul art. 7 alin. 1 pct. 21 lit. b din Codul fiscal , este necesar ca imobilele sa fie instrainate (vandute) catre asociat la valoarea de piata. In caz contrar, in temeiul art. 11 alin. 2 din Codul fiscal organele fiscale pot ajusta suma venitului impozabil la societate, pentru a reflecta pretul de piata al imobilelor tranzactionate.
Operatiunea de livrare a imobilelor catre asociat este scutita de TVA in temeiul art. 141 alin. 2 lit. f din Codul fiscal , cu exceptia situatiei in care imobilele s-ar considera cladiri noi in intelesul taxei. Nu se pune problema ajustarii TVA prevazuta de art. 145 din Codul fiscal deoarece nu s-a dedus nicio taxa la momentul achizitiei imobilelor.
De asemenea, nu se pune problema calcularii pro-rata, prin aplicarea prevederilor art. 147 alin. 7 lit. a si c din Codul fiscal coroborat cu pct. 47 alin. 3 din Normele metodologice care stabilesc excluderea din calculul pro-rata a livrarilor de bunuri de capital ce fost utilizate de societate in activitatea economica, precum si a altor operatiuni imobiliare care sunt accesorii activitatii principale.
Inregistrarile contabile sunt:
- instrainarea imobilelor catre asociat
461 201CDebitori201D = 7583 201CVenituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital201D
- scaderea imobilelor din patrimoniul societatii
% = 212 201CConstructii201D
6583 201CCheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital201D
2812 201CAmortizarea constructiilor201D
- stingerea obligatiilor ca efect al darii in plata
4551 201CActionari/asociati - conturi curente201D = 461 201CDebitori201D.