O microintreprindere a beneficiat in 2020 de anularea a jumatate din debitul principal si a dobanzilor, penalitatilor si accesorii aferente, in baza OG 6/2019.
Expertul nostru ne va explica in randurile de mai jos cum se inregistreaza si care sunt implicatiile fiscale ale acestei operatiuni.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!
Anulare 50% din debite si accesorii: raspunsul specialistului
Prin OG 6/2019 restructurarea datoriilor fiscale restante la 31.07.2020 este reglementata la Capitolul I Instituirea unor masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la data de 31 iulie 2020, articolul 1 din acest capitol prevede ca societatile isi pot restructura obligatiile bugetare principale restante la data de 31 iulie 2020 si neachitate pana la data emiterii certificatului de atestare fiscala si de asemenea accesoriile aferente.
Solicitarea de restructurare se depune la organul fiscal competent impreuna cu planul de restructurare, prin care se pot propune urmatoarele masuri: inlesnirea la plata a obligatiilor bugetare, conversia in actiuni a obligatiilor bugetare principale, darea in plata a unor bunuri imobile ale contribuabilului si anularea unor obligatii bugetare principale (in proportie de maxim 50% din totalul acestora, excluzand obligatiile bugetare reprezentand ajutor de stat de recuperat).
Prin planul de restructurare puteti solicita restructurarea principalului si a accesoriilor aferente in conformitate cu prevederile art. 4 din OG 6/2019 -Continutul planului de restructurare:
Art. 4 (2) Restructurarea obligatiilor bugetare poate fi constituita din una sau mai multe masuri, din care una dintre masuri trebuie sa fie reprezentata de inlesnirile la plata obligatiilor bugetare.
Masurile de restructurare a obligatiilor bugetare care pot fi propuse prin planul de restructurare sunt urmatoarele:
Examen Consultant Fiscal 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
a) inlesniri la plata obligatiilor bugetare. Prin inlesniri la plata obligatiilor bugetare, in sensul prezentului capitol, se intelege plata esalonata a obligatiilor bugetare principale, precum si amanarea la plata a accesoriilor si/sau a unei cote din obligatiile bugetare principale, in vederea anularii potrivit art. 18.
(Articolul 18 Finalizarea planului de restructurare)
(1) In situatia in care masurile de restructurare a debitorului, precum si masurile de restructurare a obligatiilor bugetare au fost realizate, planul de restructurare se considera finalizat, iar dobanzile, penalitatile si toate accesoriile datorate de debitor, amanate la plata, precum si obligatiile bugetare principale amanate la plata se anuleaza prin decizie, care se comunica debitorului odata cu decizia de finalizare a planului de restructurare.(2) Decizia de finalizare a planului de restructurare a obligatiilor bugetare impreuna cu decizia de anulare a obligatiilor bugetare principale si accesorii amanate la plata se comunica debitorului, potrivit Codului de procedura fiscala.).
b) conversia in actiuni a obligatiilor bugetare principale, in conditiile reglementate la art. 264 din Codul de procedura fiscala;
c) stingerea obligatiilor bugetare principale prin darea in plata a unor bunuri imobile ale debitorului, potrivit dispozitiilor art. 263 din Codul de procedura fiscala;
d) anularea unor obligatii bugetare principale potrivit art. 18.
(4) Masura de anulare a unor obligatii bugetare principale poate avea loc pentru maximum 50% din totalul obligatiilor bugetare principale, in conditiile alin. (6)-(9), si nu poate avea ca obiect obligatii bugetare principale si accesorii reprezentand ajutor de stat de recuperat.
Dpdv contabil potrivit prevederilor din Reglementarile contabile , in creditul contului 7581 Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati se inregistreaza sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii privind asigurarile sociale, ajutorul de somaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adaugata, alte impozite, taxe si varsaminte asimilate, fonduri speciale, dividende de platit si alte datorii cu bugetul statului (431, 437, 441, 4423, 446, 447, 448, 444, 438).
Decizia de anulare a jumatate din debitul principal si a dobanzilor, penalitatilor si accesoriilor aferente, va fi inregistrata prin articolul contabil:
44x/43x =7581 Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati .
Dpdv fiscal, potrivit art.53 din Codul fiscal:
(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
d) veniturile din subventii;
e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor;
e1) veniturile din ajustari pentru pierderi asteptate aferente activelor financiare constituite de persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferente de curs valutar;
i) veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii, inregistrate in contul "709", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
k) veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii, titulari initiali aflati in evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor sau mostenitorii legali ai acestora;
l) despagubirile primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;
m) veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.
n) dividendele primite de la o persoana juridica romana.
Asadar, numai daca accesoriile aferente debitelor fiscale au fost inregistrate pe cheltuieli nedeductibile fiscal la calculul profitului impozabil(deci pe perioada cat societatea a fost inregistrata ca platitor de impozit pe profit), veniturile inregistrate la anularea lor in procent de 50 % reprezinta venit neimpozabil dpdv al impozitului pe venit microintreprindere.
In schimb anularea a 50 % din debitele principale reprezinta numai venit impozabil la calculul impozitului pe venit micro.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar.
Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta!