Vom analiza mai jos cazul unei societati care in urma cu doi ani a inregistrat profit contabil si si-a inregistrat si rezervele legale in cuantumul limitei de 5% din profitul contabil inainte de calculul impozitului pe profit. In anul 2012 s-au inregistrat prin 117 cheltuieli aferente anului 2010 si s-a intocmit si rectificativa declaratiei 101. Aceste cheltuieli au diminuat profitul contabil al anului 2010 astfel incat societatea este acum pe pierdere pentru anul 2010.
Vom stabili astfel ce inregistrari contabile efectueaza societatea pentru anularea rezervei legale constituite la vremea respectiva si care nu mai are acum fundament, societatea inregistrand pierdere contabila pentru anul 2010.
Solutia consultantului:
Potrivit reglementarilor contabile aprobate de Legea contabilitatii 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, profitul realizat in exercitiul curent se poate repartiza astfel:
SAF-T Ghid de raportare corecta
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- la rezerve (legale, statutare),
- poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile,
- pentru distribuirea de dividende,
- ca sursa proprie de finantare.
- se poate lasa nerepartizat.
Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 "Rezultatul reportat".
In situatiile financiare ale exercitiului incheiat singura repartizare este pentru rezerva legala, daca este cazul.
129 = 1061
"Repartizarea profitului" "Rezerve legale"
In exercitiul urmator, se efectueaza inchiderea contului de profit si pierdere si a celui de repartizare
121 = %
"Profit si pierdere"
129
"Repartizarea profitului"
117
"Rezultatul reportat"
Sumele inscrise in ct. 117 “Rezultatul reportat" pot fi utilizate oricand, atunci cand adunarea generala stabileste acest lucru, fie pentru acoperirea pierderii sau majorarea capitalului social, fie pentru repartizarea la dividende sau pentru toate acestea la un loc.
In cazul prezentat de d-voastra, in anul 2010, cand societatea a inregistrat profit contabil, adunarea generala a hotarat repartizarea unei parti a acestuia la rezerve legale, in limita admisa de lega societatilor comerciale si de legea fiscala.
In anul 2012, cand s-au constatat erorile contabile, definite ca atare la pct.. 63 din OMFP 3055/2009, s-a procedat la corectarea lor prin cont 117 “Profit reportat“ deoarece erau aferente anului 2010. S-a depus Declaratia rectificativa 101 pentru anul 2010 si a rezultat pierdere fiscala pentru anul respectiv.
Conform prevederilor contabile, erorile sunt recunoscute drept greseli rezultate din utilizarea sau neutilizarea unor informatii credibile care:
- erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate in vederea emiterii acestora;
- ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Aceste erori se refera la greseli matematice, greseli de aplicare a politicilor contabile, interpretarea eronata a evenimentelor economice si a fraudelor etc.
In cazul in care cheltuielile inregistrate prin corectarea anului 2010 nu sunt de natura erorilor (de ex. scoaterea din evidenta a unui client sau primirea unei facturi nu reprezinta o eroare) atunci ar fi trebuit inregistrate in anul 2012 cu afectarea corespunzatoare a rezultatelor din acest an.
Considerand ca ati analizat bine natura modificarilor, rezerva legala constituita in anul 2011 pentru anul 2010 nu mai poate fi considerata ca suma deductibila la calculul impozitului pe profit determinat pentru anul 2010. Acest lucru a fost reflectat in Declaratia 101 rectificativa. Insa repartizarea profitului pentru anul 2010 nu mai poate fi modificata si acum, in anul 2013 se revine prin nota contabila:
1061 = 1068
"Rezerve legale" "Alte rezerve"