Va prezentam mai jos tratamentul contabil si fiscal al unei facturi de comision aferenta unei livrari intracomunitare pornind de la cazul unei societati comerciale, persoana juridica romana, inregistrata in scopuri de TVA si platitoare de impozit pe profit, care produce repere din tabla care pleaca catre un client din UE. Acest client a fost gasit prin intermediul unei alte societati din UE.
Societatea din UE vrea sa factureze catre societatea din Romania 3% din valoarea livrarilor catre acel client. Acest procent de 3% va fi facturat sub forma unui comision. Vom stabili, in consecinta, cum se trateaza aceasta factura de comision si daca se impoziteaza in Romania.
Consideram ca societatea din Comunitatea europeana, ce solicita incasarea comisionului, comunica societatii din Romania un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alte state membre, iar societatea din Romania este inregistrata in Registrul operatorilor intracomunitari din Romania.
Din punctul de vedere al TVA, locul prestarii de servicii pentru acest comision este reglementat de art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, ce stabileste ca, prin efectul legii, prestarile de servicii efectuate catre alte persoane impozabile au locul prestarii locul unde beneficiarul isi desfasoara activitatea, adica in Romania, unde societatea isi are sediul activitatii.
Acest lucru conduce la obligatia platii TVA de catre societatea din Romania prin taxare inversa.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
4426 = 4427
"TVA deductibila" "TVA colectata"
conform art. 150 alin. (2) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal.
Aceasta achizitie de servicii se va inregistra in decontul de TVA si in declaratia recapitulativa
390 privind achizitiile si livrarile intracomunitare, depusa pana pe data de 25 a lunii urmatoare, conform art. 1564 din Codul fiscal. Insa trebuie sa amintim un lucru foarte important din punct de vedere fiscal, si anume ca sumele platite de un rezident catre un nerezident sub forma de comisioane sunt in sfera impozitului datorat de nerezidenti in Romania, conform art. 115 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Acest lucru presupune implicit impozitarea prin stopaj la sursa cu procentul de 16%, la data platii facturilor, a venitului realizat de nerezident.
Impozitul se transforma in lei, la cursul BNR valabil in data platii si se achita pana pe data de 25 a lunii urmatoare, conform art. 116 alin. (2) lit. d) coroborat cu art. 116 alin. (4) din Codul fiscal. Societatea are obligatia sa declare impozitul in declaratia 100.
Daca societatea din celalalt stat membru prezinta certificatul de rezidenta fiscala in acel stat, in acest caz sunt aplicabile prevederile de la art. 118 din Codul fiscal, ce stabileste ca impunerea se efectueaza in cel mai favorabil mod intre prevederile din legislatia interna si conventia de evitare a dublei impuneri.
Subliniem ca rolul certificatului nu este de scutire la impozitarea in Romania, ci de a beneficia de posibilitatea unui tratament mai favorabil din conventia de evitare a dublei impuneri.
In ambele cazuri, pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator se depune declaratia cu impozitul datorat/scutit pe venitul realizat de nerezidenti, conform art. 119 din Codul fiscal.
Monografie contabila:
Primire factura de comision:
628 = 401
"Cheltuieli cu alte servicii executate de terti" "Furnizori"
628 = 401
"Cheltuieli cu alte servicii executate de terti" "Furnizori"
Consideram cheltuiala cu comisionul deductibila fiscal, avand in vedere scopul acesteia, respectiv identificarea de noi clienti si realizarea de venituri impozabile, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
Retinere impozit la data platii facturii:
401 = 446
"Furnizori" "Alte impozite si taxe - analitic impozit nerezidenti"
Plata impozit:
446 = 5121
"Alte impozite si taxe - "Conturi la banci in lei"
analitic impozit nerezidenti"
Plata facturii:
401 = 5124
"Furnizori" "Conturi la banci in valuta"
Daca din diverse considerente comerciale, societatea din Romania nu poate retine impozitul datorat de nerezidenti in Romania, cum ar fi semnarea unor contracte pe sume nete, in acest caz impozitul se va inregistra ca o cheltuiala a societatii din Romania, prin metoda sutei majorate, considerand valoarea facturii platite ca o suma neta.
635 = 446
"Cheltuieli cu alte impozite si taxe" "Alte impozite si taxe - analitic
impozit nerezidenti"
Aceasta cheltuiala este nedeductibila la determinarea impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.