Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Este obligatorie reevaluarea mijloacelor fixe?

Data aparitiei: 25 Aprilie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici ContabileOMFP 3055/2009reevaluare mijloace fixe


Vom stabili mai jos daca in situatia in care societatea nu detine in patrimoniu terenuri si cladiri este obligatoriu sa se realizeze reevaluarea mijloacelor fixe, altele decat terenuri si cladiri.

De asemenea, vom vedea la ce interval de timp trebuie sa se faca reevaluarea si de catre cine, in conditiile in care de la infiintarea societatii in anul 2005 nu s-a facut nici o reevaluare.

Solutia consultantului:

Daca societatea nu detine terenuri sau imobilizari corporale de natura constructiilor nu are are obligatia de reevaluare.

In cazul in care, cladirile si terenurile nu sunt reevaluate la trei ani, consiliile locale de impozite sit axe stabilesc cote de impozit majorate fata de cota standard.

Asadar, in conformitate cu prevederile pct. 121 - 124 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale (cladiri, terenuri) existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului.

Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international, ex. ANEVAR.

Dupa cum se prevede la art. 253 alin. 6 din Codul fiscal, in cazul cladirilor nereevaluate, consiliile locale stabilesc o cota de impozit majorata (fata de cota standard cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv) si anume:

- intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;

- intre 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.








Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X