Va reamintim ca Ordinul ANAF nr. 1.180/2012 a modificat mai multe aspecte care tin de inscrierea in ROI si de efectuarea achizitiilor intracomunitare in alte conditii:
- este definita notiunea de asociati, in sensul art. 1.582 din Codul fiscal, respectiv prin asociati se intelege acei care detin minimum 5% din capitalul social al societatii. Daca impotriva acestor asociati sau impotriva administratorilor s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu operatiuni intracomunitare, societatea comerciala nu poate fi inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari sau este radiata din acest registru, dupa caz.
- ANAF extinde si situatiile in care un contribuabil poate fi radiat din Registrul Operatorilor Intracomunitari. Mai exact, pe langa situatiile deja existente, organul fiscal competent poate radia, din oficiu, din Registrul Operatorilor Intracomunitari si persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu, de Fisc.
Pentru a putea figura in ROI, solicitantul trebuie mai intai sa detina un cod de TVA:
- daca nu este inregistrat in scopuri de TVA si nici nu doreste sa se inregistreze ca persoana impozabila pentru operatiuni pe teritoriul Romaniei, va solicita inscrierea in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal. Va obtine astfel un cod valid de TVA ce va putea fi utilizat pentru operatiuni intracomunitare, ramanand in acelasi timp neplatitor de TVA pentru operatiuni derulate pe teritoriul Romaniei.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Odata inscrisi in ROI, dupa derularea operatiunilor intracomunitare, se vor naste pentru dvs. urmatoarele obligatii declarative:
* pentru contribuabilii care s-au inscris in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal, deci cei care au cod valid de TVA numai pentru operatiuni intracomunitare si sunt neplatitori de TVA pentru operatiuni derulate pe teritoriul Romaniei:
- declaratia 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" (conform art. 1563 din Codul fiscal);
- declaratia 390 "VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"(conform art. 1564 din Codul fiscal);
* pentru contribuabilii care s-au inscris in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, deci cei care au cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare si sunt platitori de TVA si pentru operatiuni derulate pe teritoriul Romaniei:
- declaratia 390 "VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"(conform art. 1564 din Codul fiscal);
- operatiunile vor fi inscrise si in decontul de TVA 300.
Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 (platitor de TVA si la intern) sau 1531 (TVA numai pentru operatiuni intracomunitare) este o decizie importanta deoarece, in functie de specificul activitatii firmei, este posibil sa fie avantajoasa pentru firma doar una din cele 2 variante.