email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol

TVAdeductibilitatededucere cheltuieli protocolactiuni de protocolservicii gratuite


expert contabil Anca Ivanov

Presupunem ca SC ABC SRL detine un hotel si acorda unor parteneri de afaceri cazare gratuita in scop de protocol. Din punct de vedere contabil, operatiunea nu genereaza inregistrari in contabilitate, dat fiind ca nu se factureaza venituri, iar cheltuielile care se fac sunt cheltuielile generale ce se fac in mod obisnuit cu utilitatile, curatenia etc. Pentru intreg hotelul.
Se pune insa problema colectarii sau nu a TVA deduse.

In aceasta situatie, se aplica prevederile art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, reglementari care prevad ca "utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de (...) protocol, in conditiile stabilite prin norme nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata".

Normele metodologice de aplicare a acestui articol precizeaza - la pct. 7 alin. (7) - ca "nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 6
alin. (10) lit. a)", respectiv cel referitor la plafonul de 100 de lei pentru bunurile de mica valoare acordate in cadrul actiunilor de protocol.

Asadar nu exista obligativitatea colectarii TVA deduse la achizitia bunurilor folosite sau cheltuielilor efectuate in vederea punerii la dispozitia partenerilor a camerelor cu titlu gratuit in cadrul actiunilor de protocol.

Daca in privinta oferirii de cadouri de mica valoare si a prestarii de servicii cu titlu gratuit lucrurile sunt destul de clar reglementate, in privinta meselor si tratatiilor oferite clientilor in scop de protocol nu este la fel de clar in ce mod vom trata TVA dedusa la achizitie.

De aceea ar fi prudent sa nu deducem TVA la efectuarea acestor cheltuieli pana cand nu vor aparea reglementari explicite.

Daca totusi se doreste deducerea TVA, atunci va recomandam sa documentati cat se poate de temeinic actiunea de protocol de exemplu cu:

- copie dupa ordinul de deplasare a firmelor reprezentante la firma dvs.;
- corespondenta cu invitatii;
- confirmarea prezentei la intalnirile de afaceri de catre partenerii de afaceri;
- documente care sa probeze ce intalniri au avut loc, persoanele invitate, data si locul intalnirilor etc.
(in practica am intalnit situatii in care organele de control au solicitat aceste documente ca mijloace de proba ca actiunea de protocol a avut loc, s-a desfasurat in scopul activitatii economice, iar achizitiile pentru care s-a dedus TVA au fost destinate utilizarii in folosul realizarii de operatiuni taxabile, asa cum prevede art. 145 alin. (2) din Codul fiscal.)

In conformitate cu reglementarile art. 145 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal, taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii, nu este deductibila.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdeductibilitatededucere cheltuieli protocolactiuni de protocolservicii gratuite


Data aparitiei: 09 Mai 2013

Votati articolul "Caz practic: Prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X