In contextul majorarii alocatiilor pentru copii, revin in atentia specialistilor sistemele deja existente si felul in care functioneaza deducerile pentru compensarea cheltuielilor aferente cresterii si educarii copiilor.
Se aminteste astfel ca alocatia de stat pentru copii, alocatia pentru sustinerea familiei si sistemul de deducerii personale la calculul impozitului pe veniturile salariile sunt singurele masuri stabilite de Statul Roman pentru sustinerea familiilor cu copii, asa cum atrage atentia Contributors.ro. Aceeasi sursa propune regandirea sistemului de deduceri personale.
Iata unele dintre solutiile alternative/complementare propuse de Contributors.ro:
A. acordarea de servicii gratuite copiilor din familiile cu venituri mici/foarte mici. in cartea “Regim social-politic si viata privata (familia si politica familiala in Romania)”, Georgeta Ghebrea prezinta o lista privind serviciile sociale acordate familiilor de catre alte state (http://ebooks.unibuc.ro/StiintePOL/ralu/9.htm).
B. deducerea fiscala a cheltuielilor privind ingrijirea si educatia copiilor (bona, meditatii, gradinita,liceu, facultate, asigurare medicala etc.) la calculul impozitului pe venit din salarii, PFA etc.
C. sistemul fiscal = principalul mijloc de compensare a cheltuielilor legate de cresterea si educatia copiilor. Solutia este aplicata in Franta, SUA, Israel, Olanda, Austria, Marea Britanie, potrivit cartii suscitate
Sursa amintita vine si cu propuneri de facilitate fiscala privind deducerea personala:
(1) Persoanele fizice rezidente au dreptul la deducerea din venitul net lunar sau anual din salarii, respectiv din activitatii independente, a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare perioada impozabila.
(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati dependente si independente, astfel:
a) contribuabilii care au una sau mai multe persoane in intretinere, deducerea personala este egala cu 10% din venitul brut obtinut pentru fiecare persoana in intretinere,
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
b) deducerea personala lunara pentru fiecare persoana in intretinere nu poate fi mica de 10% din castigul salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, [in 2015, 10% x 2.415 lei = aprox. 240 lei],
c) deducerea personala lunara pentru fiecare persoana in intretinere nu poate fi mare de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, [in 2015, 5 x 2.415 lei = aprox. 12.000 lei],
(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul si copiii contribuabilului pana la varsta de 18 ani si de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi , inclusiv absolventii de liceu.
Mai multe informatii pe aceasta tema gasiti in articolul Copiii care devin sursa de venit a familiei... Solutii alternative.