Va prezentam mai jos toate informatiile necesare referitoare la depunerea si completarea Declaratiei 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national" pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national incepand cu luna ianuarie 2013.
Cine declara?
Numai persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, care au realizat, pe teritoriul Romaniei in perioada de raportare*, livrari de bunuri, prestari de servicii si achizitii de bunuri si servicii catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
* Persoanele impozabile care nu au realizat astfel de operatiuni in perioada de raportare, nu depun declaratia pe 0 (zero).
* Formularul 394 este o declaratiei informativa, nu o declaratiei fiscala. Numai in cazul declaratiei fiscale exista obligatia depunerii chiar daca nu se desfasoara activitate sau nu rezulta sume de plata in perioada de raportare.
Perioada de raportare:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de TVA (formularul 300), prevazuta la art. 1561 din Codul fiscal, (lunar, trimestrial etc.)
Ce se declara?
Toate operatiunile impozabile si taxabile cu cota prevazuta de lege realizate pe teritoriul national, pentru care:
- este emisa o factura in perioada de raportare, inclusiv pentru avansuri si cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa " sau "TVA la incasare";
- s-a primit o factura in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare".
ATENTIE! Incepand cu 14.03.2013 se declara si bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate pentru care beneficiarul a solicitat inscrierea codului de inregistrare in scopuri de TVA (HG nr. 84/2013)
IMPORTANT! Formularul 394 cuprinde pozitie distincta pentru declararea operatiunilor de livrari/achizitii de cereale si plante tehnice pentru care se aplica taxarea inversa prevazuta la art. 160 alin. (2) lit.c) din Codul fiscal
Ce nu se declara?
- livrarile/achizitiile pentru care s-a emis bon fiscal, dar nu s-a emis factura;
- operatiunile cu persoane neinregistrate ca platitoare de TVA in Romania;
- facturile emise prin autofacturare.
Termen de depunere:
25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
Cum se declara?
- declaratia se completeaza cu valoarea cumulata inscrisa in facturile emise/primite, pentru fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA, ale partenerilor de tranzactii. Exceptie: valorile totale inscrise in facturile aferente tranzactiilor pentru care se aplica taxarea inversa, care se completeaza pe acelasi formular, separat fata de celelalte operatiuni, pentru fiecare partener.
ATENTIE! Daca dupa depunerea declaratiei se constata existenta unor omisiuni sau erori in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratiei corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.
Modalitatea de depunere:
- declaratia se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML astfel:
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta (on-line), in conditiile detinerii unui certificat calificat privind semnatura electronica;
- la registratura organului fiscal competent sau prin posta cu confirmare de primire, in format electronic, pe suport electronic, insotit de formularul listat, semnat si stampilat.
* declaratia se completeaza/valideaza cu ajutorul programelor de asistenta puse la dispozitie gratuit de unitatile fiscale sau pot fi descarcate de pe site-ul ANAF la adresa www.anaf.mfinante.gov.ro
IMPORTANT!
Verificarea faptului ca este o declaratiei corecta reprezinta un proces ulterior depunerii, care se desfasoara pe serverele centrale.
Dupa depunerea prin internet sau la ghiseu a formularului 394 starea acesteia se poate verifica accesand portalul ANAF.
Daca pe pagina de vizualizare a starii declaratiei se afiseaza un mesaj cu erorile pe care le contine documentul depus, trebuie ca, in termen de 3 zile lucratoare, sa se corecteze toate erorile
comunicate si sa se reia procesul de depunere a declaratiei 394.
Sanctiuni:
Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei informative reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de
la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, conform prevederilor Codului de procedura fiscala (art. 219 alin.1 lit.f si alin.2 lit. c)
ATENTIE! Informatiile declarate in "Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national" si cele declarate in "Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national", de catre toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA se vor verifica la nivel central in vederea corelarii informatiilor declarate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care s-a emis factura) iar informatiile din baza de date vor fi puse la dispozitia organelor de control.
Prevederile OPANAF nr. 3596 / 2011 au intrat in vigoare la data de 1 februarie 2012 si se aplica pentru operatiunile efectuate incepand cu 1 ianuarie 2012, iar modificarile aduse prin OPANAF nr. 1992/2012, cu referire la sistemul TVA la incasare, intra in vigoare la data de 1 februarie 2013 si se aplica pentru operatiunile efectuate incepand cu 1 ianuarie 2013.
Baza legala: Ordinul ANAF nr. 3596 / 2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, modificat de Ordinul
ANAF nr. 1992/2012 OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 53.
Sursa: DGFP Brasov