email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rambursarea TVA si dobanzile de intarziere. Cum procedam?

TVAcompensarerambursarea TVAdobanzi de intarzierecontrol anticipatTVA nedeductibil


Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care solicita rambursare TVA pe 25 ianuarie 2013 (suma de 50.000 ron).

Incadrandu-se la control ulterior, banii se primesc pe 10 martie.

La 25 aprilie 2013 se solicita din nou TVA, suma de 80.000 ron. Incadrarea se face la control anticipat, insa la control se considera TVA nedeductibil in valoare de 30.000 ron din primul TVA solicitat.

Se calculeaza dobanzi pana la data prezenta pentru cei 30.000 necuveniti si nu pana la data de 25 aprilie (TVA-ul de 80.000 este deductibil).

Vom stabili astfel in ce masura este corect ca organul sa considere ca data cand TVA-ul devine cert, lichid si exigibil data la care se definitiveaza controlul si nu 25 aprilie.

Solutia consultantului:

Organul de inspectie fiscala procedeaza corect, in conformitate cu prevederile art. 122 "Dobanzi si penalitati de intarziere in cazul compensarii".

In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, dobanzile si penalitatile de intarziere sau majorarile de intarziere, dupa caz, se calculeaza pana la data prevazuta la art. 116 alin. (4).".

Articolul 116 se refera la compensare. Compensarea reprezinta stingerea creantelor statului cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor.

Conform prevederilor alin. (4) al art. 116, compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind certe, lichide si exigibile.

Creantele sunt considerate certe numai dupa efectuarea inspectiei fiscale partiale privind TVA in vederea solutionarii cererii de rambursare formulata prin decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare.

Creantele sunt eligibile in limita sumei aprobate la rambursare prin Decizia de rambursare /Decizia de impunere, aspect reglementat in mod expres prin art. 116 alin. (5) lit. b) " In sensul prezentului articol, creantele sunt exigibile:

….. b) la termenul prevazut de lege pentru depunerea decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, in limita sumei aprobate la rambursare prin decizia emisa de organul fiscal potrivit legii;".



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcompensarerambursarea TVAdobanzi de intarzierecontrol anticipatTVA nedeductibil


Data aparitiei: 15 Iulie 2013

Votati articolul "Rambursarea TVA si dobanzile de intarziere. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X