Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care solicita rambursare TVA pe 25 ianuarie 2013 (suma de 50.000 ron).
Incadrandu-se la control ulterior, banii se primesc pe 10 martie.
La 25 aprilie 2013 se solicita din nou TVA, suma de 80.000 ron. Incadrarea se face la control anticipat, insa la control se considera TVA nedeductibil in valoare de 30.000 ron din primul TVA solicitat.
Se calculeaza dobanzi pana la data prezenta pentru cei 30.000 necuveniti si nu pana la data de 25 aprilie (TVA-ul de 80.000 este deductibil).
Vom stabili astfel in ce masura este corect ca organul sa considere ca data cand TVA-ul devine cert, lichid si exigibil data la care se definitiveaza controlul si nu 25 aprilie.
Solutia consultantului:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Organul de inspectie fiscala procedeaza corect, in conformitate cu prevederile art. 122 "Dobanzi si penalitati de intarziere in cazul compensarii".
In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, dobanzile si penalitatile de intarziere sau majorarile de intarziere, dupa caz, se calculeaza pana la data prevazuta la art. 116 alin. (4).".
Articolul 116 se refera la compensare. Compensarea reprezinta stingerea creantelor statului cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat, de restituit sau de plata de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor.
Conform prevederilor alin. (4) al art. 116, compensarea opereaza de drept la data la care creantele exista deodata, fiind certe, lichide si exigibile.
Creantele sunt considerate certe numai dupa efectuarea inspectiei fiscale partiale privind TVA in vederea solutionarii cererii de rambursare formulata prin decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare.
Creantele sunt eligibile in limita sumei aprobate la rambursare prin Decizia de rambursare /Decizia de impunere, aspect reglementat in mod expres prin art. 116 alin. (5) lit. b) " In sensul prezentului articol, creantele sunt exigibile:
….. b) la termenul prevazut de lege pentru depunerea decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, in limita sumei aprobate la rambursare prin decizia emisa de organul fiscal potrivit legii;".