Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Neinregistrarea in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului de 119.000 lei. Ce consecinte apar?

Data actualizarii: 19 August 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAdepasirea plafonuluiconsecinte fiscalaneinregistrare TVAinspectia fiscala



Analizam mai jos cazul unui SRL infiintat la ONRC in data de 16.11.2009, neplatitor de TVA, si care inca de la inceput realizeaza primele venituri (grupa 70) in luna decembrie 2009. Rulaj cont 704 in decembrie 2009 = 114.562 lei.

Aceasta suma reprezinta cifra de afaceri realizata de societate in anul 2009. Vom stabili daca societatea trebuia sa depuna Declaratia 010 pana pe 10.01.2010 si totodata sa devina platitor de TVA incepand cu 01.02.2010.

Se mentioneaza ca pana in trimestrul I societatea nu a mai realizat venituri, dar nu a avut nici activitatea suspendata. In situatia in care ar fi trebuit sa se inregistreze in scopuri de TVA in anul 2010, vom vedea care sunt implicatiile care apar in urma neinregistrarii si cum poate regla situatia pentru a intra in legalitate.

In acelasi timp, incepand cu trim. I 2013 s-au emis facturi fara TVA. Vom vedea cum va proceda societatea cu facturile pe care deja le-a emis pe trim. I 2013, fara TVA.

Solutia consultantului:

In situatia prezentata, societatea respectiva trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA prin depunerea formalitatilor necesare la organul fiscal competent pana pe data de 10.01.2010, aspect precizat chiar de dvs. In acest caz, societatea devenea platitoare de TVA incepand cu data de 1 februarie 2010, avand drept perioada fiscala trimestrul calendaristic daca nu efectua nicio achizitie intracomunitara de bunuri.

Realizarea unei A.I.C. impunea si impune persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA luna calendaristica drept perioada fiscala de raportare prin decontul de TVA cod 300 a operatiunilor realizate.

Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA in anul 2009 a fost reglementata prin art. 152 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin. (1) si alin. (5) din Codul fiscal. Conform acestor prevederi, plafonul de scutire pentru o societate nou infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, se determina proportional cu perioada ramasa de la infiintare si pana la sfarsitul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga. In situatia prezentata de dvs., plafonul pentru aplicarea regimului de scutire de 119.000 lei/an a fost depasit in ultimele doua luni ale anului 2009. Deoarece societatea s-a infiintat in luna noiembrie 2009, plafonul de scutire a fost de 19.833,33 lei (119.000 lei : 12 luni x 2 luni = 9.916,66 lei/luna x 2 luni = 19.833,33 lei).
 
In prezent, pentru intrarea in legalitate, este recomandabil sa va inregistrati in scopuri de TVA prin asumarea riscului de primire a amenzii contraventionale pentru nerespectarea obligatiei de inregistrare in termen in scopuri de TVA, dar si riscul de a fi programati in viitorul apropiat pentru efectuarea unei inspectii fiscale privind TVA. Inregistrarea se efectueaza prin declaratia cod 010 in baza caruia se deschide in fisa sintetica pe platitor obligatia "Taxa pe valoarea adaugata". In cadrul inspectiei fiscale se stabilesc consecintele fiscale ale neinregistrarii, in termen, in scopuri de TVA pentru perioada cuprinsa in intervalul dintre data inregistrarii si data incheierii Raportului de inspectie fiscala.

Aceste consecinte fiscale consta in stabilirea diferentelor suplimentare de plata TVA rezultate din necolectarea TVA pentru operatiunile taxabile realizate. Diferentele suplimentare astfel stabilite genereaza si calcularea de accesorii constand in majorari de intarziere si penalitati de intarziere conform Codului de procedura fiscala. Deci, diferentele se vor calcula si asupra facturilor emise in anul 2013, valoarea facturata reprezentand baza de impozitare a TVA (de exemplu, 4.000 lei x 24% = 960 lei) conform prevederilor art. 140 alin. (1) din Codul fiscal "Cota standard este de 24% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.".

Trebuie retinut faptul ca organul de inspectie fiscala nu aplica cota recalculata de 19/119 x 100% sau 24/24 x 100% asupra sumei facturate si nu acorda drept de deducere pentru achizitiile de bunuri efectuate in perioada 01.02.2010 – 31.08.2013 (ipotetic, data incheierii inspectiei fiscale privind TVA) astfel incat sa diminueze suma TVA de plata. Pentru perioada 01.02 - 30.06.2010 se aplica cota TVA de 19% asupra bazei de impozitare pentru operatiuni taxabile.

Dupa primirea deciziei de inregistrare in scopuri de TVA avand drept consecinte inscrierea in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA si Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, aveti posibilitatea sa exercitati dreptul de deducere a sumei TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate in perioada 01.02 - 30.06.2010, fie in primul decont, fie in deconturile urmatoare.

De asemenea, in situatia in care cumparatorul ar fi de acord sa achite TVA colectata aferenta achizitiilor efectuate anterior inregistrarii in scopuri de TVA a furnizorului, dar ulterior inspectiei fiscale, aveti posibilitatea sa aplicati prevederile art. art. 159 alin. (3) din Codul fiscal coroborate cu cele de la pct. 81^2 din normele de aplicare ale acestui articol, "profitand" de prevederile urmatoarelor alineate, in special de alin. (6):

 " (4) Furnizorii/Prestatorii care emit facturi de corectie dupa inspectia fiscala, in conformitate cu prevederile art. 159 alin. (3) din Codul fiscal, vor inscrie aceste facturi in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata, iar acestea vor fi preluate de asemenea intr-o rubrica separata din decontul de taxa, fara a avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inscrisa in respectivele facturi. Pentru a evita situatiile de abuz si pentru a permite identificarea situatiilor in care se emit facturi dupa inspectia fiscala, in cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii vor mentiona ca sunt emise dupa inspectia fiscala. Beneficiarii vor avea dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. Emiterea facturilor de corectie nu poate depasi perioada prevazuta la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal.

 (5) Prevederile alin. (4) si ale art. 159 alin. (3) din Codul fiscal se aplica si pentru situatiile in care facturile de corectie se refera la perioade fiscale anterioare datei de 1 ianuarie 2010.

 (6) Prevederile alin. (4) si (5) se aplica inclusiv in cazul micilor intreprinderi care nu s-au inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal la depasirea plafonului prevazut de art. 152 din Codul fiscal si organele de inspectie fiscala au stabilit diferente de taxa colectata de plata conform pct. 62 alin. (2)."







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X