Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | Stiri

MFP: 43 de cereri au fost depuse pentru ajutorul de stat. S-a depasit de mult bugetul!

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MFP: 43 de cereri au fost depuse pentru ajutorul de stat. S-a depasit de mult bugetul!
ajutor de statfinantaremfp

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, in data de 8 noiembrie, un proiect de hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Procedura de ajutor de stat a fost deschisa in 10 septembrie si pana la data de 1 noiembrie deja se inregistrasera 43 de cereri. Prin aceasta initiativa, H.G. nr. 807/2014, se intentioneaza incurajarea participarii active a intreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizarii de investitii in active fixe de inalta tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare, adresate atat pietei interne cat si competitive la export.


„Cererile de plata a ajutorului de stat se depun pana la data de 30 septembrie a fiecarui an. In situatia in care cererile se depun dupa data de 30 septembrie a fiecarui an, acestea se returneaza societatii. Intreprinderile care nu depun cerere de plata pana la data de 30 septembrie au obligatia depunerii unei notificari, in termen de 10 zile calendaristice de la aceasta data, pentru relocarea sumelor neutilizate pana la sfarsitul anului in curs.”, se arata in proiect.


In cazul in care bugetul anual alocat schemei s-a epuizat, dar exista cereri de acord pentru finantare care indeplinesc cumulativ toate conditiile si criteriile de eligibilitate prevazute de prezenta hotarare, Ministerul Finantelor Publice emite proiectul acordului pentru finantare.

Proiectele de acord pentru finantare prevazute la alin. (1) se aproba in ordinea in care au fost emise, dupa suplimentarea bugetului anual alocat schemei in anul in curs sau in anul urmator in limita bugetului alocat, in conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale.

In prezent depunerea cererilor de acord pentru finantare se realizeaza in sesiune continua in limita bugetului schemei de ajutor de stat aprobat. Cererile de acord pentru finantare inregistrate dupa data epuizarii bugetului anual alocat schemei se restituie intreprinderilor.

Incepand cu data de 10 septembrie 2018, s-a deschis sesiunea de inregistrare a cererilor de acord pentru finantare, avand alocat un buget de 614 milioane lei.

Pana la data de 1 noiembrie 2018 au fost depuse 43 de cereri de acord pentru finantare, pentru proiecte de investitii in valoare de 4.398.443.591 lei, pentru care se solicita ajutor de stat in valoare de 1.616.598.381 lei.

Se constata astfel ca ajutorul solicitat depaseste bugetul alocat schemei de ajutor de stat.

In urma verificarii cererilor de acord pentru finantate depuse, s-a constatat ca exista proiecte de investitii de dimensiuni mari, care pot aduce o contributie sustinuta la dezvoltarea regionala, dar care, conform prevederilor actuale ale H.G. nr. 807/2014, nu pot intra in analiza si nu pot fi solutionate.

Ca urmare, consideram ca este necesara revizuirea cadrului legislativ privind posibilitatea analizarii tuturor cererilor de acord pentru finantare depuse, inclusiv a celor care, la momentul depunerii, nu se incadreaza in bugetul alocat schemei. Pentru cererile de acord pentru finantare depuse pana la data epuizarii bugetului anual alocat schemei si care nu se incadreaza in acesta, dar care indeplinesc cumulativ toate conditiile si criteriile de eligibilitate, se vor emite proiecte de acord pentru finantare. Proiectele de acord pentru finantare se aproba in ordinea in care au fost emise, dupa suplimentarea bugetului anual alocat schemei in anul in curs sau in anul urmator in limita bugetului alocat, in conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale.

Totodata, urmare a analizei derularii procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat s-a constatat necesitatea clarificarii unor aspecte care au generat confuzii sau dificultati de interpretare a prevederilor actului normativ, precum si introducerii unor dispozitii care vizeaza asigurarea atingerii obiectivelor schemei de ajutor de stat, respectiv dezvoltarea regionala, dupa cum urmeaza:

- precizarea obligatiei intreprinderilor in cazul in care cererea de plata nu este depusa pana la data de 30 septembrie a fiecarui an;

- introducerea posibilitatii revocarii acordurilor pentru finantare in situatia in care nu sunt indeplinite Mentiunile speciale ale acestora care prevad in mod expres revocarea Acordului pentru finantare.

Modificarile propuse converg spre clarificarea prevederilor actuale ale H.G. nr. 807/2014 si simplificarea procedurilor, avand ca efect direct cresterea ponderii cererilor admise si, implicit, marirea numarului de investitii de inalta tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare.


Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul de Hotarare >>>

Nota de fundamentare >>>

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X