email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari ANAF: ce TREBUIE sa stiti despre formularul 101 si formularul 120

Precizari ANAF: ce TREBUIE sa stiti despre formularul 101 si formularul 120
anafimpozit pe profitaccizecod fiscal

OpANAF nr. 4160/2017 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele" - Monitorul Oficial nr. 0014 din 8 ianuarie 2018.


Avand in vedere prevederile referitoare la obligatiile declarative prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si Avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin Adresa nr. 716.036 din 27.12.2017, prevederilor art. 101 si art. 342 alin. (1) si (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si complet arile ulterioare, ale art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nat ionale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

Articolul I

Ordinul presedintelui Agentiei Nat ionale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 „Declaratie privind impozitul pe profitsi 120 „Decont privind accizele“, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 950 din 25 noiembrie 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Anexa nr. 1, formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit“, cod. 14.13.01.04, se modifica si se inlocuieste cu formularul prevazut in anexa nr. 1 la prezentul ordin.

2. Anexa nr. 2, formularul 120Decont privind accizele“, cod. 14.13.01.03, se modifica si se inlocuie ste cu formularul prevazut in anexa nr. 2 la prezentul ordin.

3. Anexa nr. 3 „Instructiuni de completare a formularului 101 Declaratie privind impozitul pe profit, cod 14.13.01.04“, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:



a) La capitolul II „Completarea declaratiei“, textul de la punctul 1 „Perioada de raportare“ se modifica si va avea urmatorul cuprins:

1. Perioada de raportare
In rubrica «Anul» se inscrie cu cifre arabe anul calendaristic pentru care se completeaza declaratia (de exemplu: 2017).

Persoanele care intra sub incidenta prevederilor art. 225 sau 227, dupa caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si complet arile ulterioare, completeaza anul in care au fost realizate veniturile pentru care se solicita regularizarea impozitului retinut.

Contribuabilii care intrasub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), alin. (51) si alin. (52) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si complet arile ulterioare, completeaza anul in care s-a incheiat anul fiscal modificat.

Contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si complet arile ulterioare, completeaza anul inchiderii procedurii de lichidare.

Rubricile privind Perioada se completeaza astfel:

– perioada cuprinsa intre data de intai a primei luni din trimestrul in care contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor incep, in cursul anului, sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 48 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si complet arile ulterioare, sau in cazul in care se realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv si sfarsitul anului de raportare, iar incepand cu trimestrul respectiv devin platitori de impozit pe profit (de exemplu, 1.07.17-31.12.17).
Microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si care opteaza sa aplice prevederile titlului II din Codul fiscal completeaza perioada din anul fiscal, pentru care datoreaza impozit pe profit;

– perioada reprezentand anul fiscal modificat, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5), alin. (51) si alin. (52) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

– perioada cuprinsa intre prima zi a anului fiscal urmator celui in care a fost deschisa procedura lichidarii si data inchiderii procedurii de lichidare, in cazul contribuabililor care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (6) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si complet arile ulterioare.

b) La capitolul II „Completarea declaratiei“, la punctul 2 „Sectiunea A Date de identificare a contribuabilului/ platitorului“, dupa al doilea paragraf se introduce un nou text, cu urmatorul cuprins:

In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se bifeaza rubrica Declaratie depusa potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si se completeaza codul de identificare fiscala a succesorului in rubrica din formular prevazuta in acest scop. La rubrica «Cod de identificare fiscala» se inscrie codul de identificare fiscala a entitatii care si-a incetat existenta.

c) La capitolul II „Completarea declaratiei“, la punctul 3 „Sectiunea B Date privind impozitul pe profit“, dupa instructiunile de la randul 42.2.1 se introduce un nou text, cu urmatorul cuprins:

Randul 42.2.2

- se inscrie suma ce reprezinta scutirea de impozit pe profit, in conformitate cu prevederile art. 221 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
d) La capitolul II „Completarea declaratiei“, la punctul 3 „Sectiunea B «Date privind impozitul pe profit»“, textul prevazut pentru instructiunile de la randul 46 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Randul 46

- se inscrie suma ce reprezinta reducerea de 5% a impozitului pe profit, calculata conform Ordonantei Guvernului nr. 23/2017privind plata defalcata a TVA.

e) La capitolul II „Completarea declaratiei“, la punctul 3 „Sectiunea B Date privind impozitul pe profit“, textul prevazut pentru instructiunile de la randul 47se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Randul 47
- se inscrie suma reprezentand diferenta de impozit pe profit stabilitade organele de inspectie fiscala pentru anul fiscal de raportare si care se regaseste in indicatorii din formular.

f) La capitolul II „Completarea declaratiei“, la punctul 3 „Sectiunea B Date privind impozitul pe profit“, dupa instruc tiunile de la randul 47 se introduce un nou text, cu urmatorul cuprins:

Randul 48
- se inscriu, pentru anul de raportare, dupa caz, sumele reprezentand impozit pe profit sau plati anticipate in contul impozitului pe profit, declarate trimestrial prin formularul 100. In cazul persoanelor juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, cu care este incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii, respectiv rezidente intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, care opteaza pentru regularizarea impozitului platit in Romania, potrivit art. 225 sau 227, dupa caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si complet arile ulterioare, se inscrie impozitul retinut la sursa de catre pl atitorul d e venit, care constituie plata anticipata in contul impozitului pe profit.

formularul 101 anaf.jpg" style="width: 600px; height: 292px;" />

 


 


Cititi continuarea in documetul atasat aici. >>


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafimpozit pe profitaccizecod fiscal


Data aparitiei: 15 Ianuarie 2018

Votati articolul "Precizari ANAF: ce TREBUIE sa stiti despre formularul 101 si formularul 120":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X