email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul IMM Invest si subprogramul IMM Agro au fost prelungite pana la 30 iunie 2022

Programul IMM Invest si subprogramul IMM Agro au fost prelungite pana la 30 iunie 2022
imm investplafoanecodul muncii

Prin OUG 142/2021 a fost prelungita valabilitatea Programului IMM Invest si a subprogramului IMM Agro pana la 30 iunie 2022. De asemenea, au fost majorate plafoanele de finantare in sectorul pescuitului si acvaculturii, in domeniul productiei primare de produse agricole si in sectorul alimentar.

Pana in octombrie 2021, prin IMM Invest Romania au fost acordate garantii de stat de peste 19 miliarde lei, din care 1,33 miliarde lei in cadrul subprogramului Agro IMM Invest.

Guvernul Romaniei considera prioritara finantarea sectorului IMM si va acorda tot sprijinul pentru facilitarea accesului companiilor la creditare, aceasta fiind modalitatea cea mai eficienta de a obtine efecte antrenante in economie, cu un minim de resurse publice. Continuarea Programului IMM INVEST va contribui la pastrarea locurilor de munca existente, va mentine sau chiar va ajuta dezvoltarea IMM-urilor beneficiare. IMM INVEST este un program indispensabil pentru companiile afectate grav de criza COVID, iar in situatia actuala domeniile de activitate afectate puternic de efectele economice generate de pandemie au nevoie de continuarea masurilor de sustinere”, a subliniat recent ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

Prin acest act normativ se propune cresterea plafoanelor reprezentand ajutor de stat la:

- 345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii,
- 290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole,
- 2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar in conformitate cu prevederile Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de Covid-19.

Totodata, se propune ca plafonul de garantii de stat ce pot fi acordate in cadrul Programului IMM INVEST pentru anul 2022 sa fie de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei alocate subprogramului AGRO IMM INVEST. Bugetul schemei creste la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro) pentru 48.726 de beneficiari.

De asemenea, prin OUG 142/2021 au fost modificate celor doua alineate (2^1) si (2^2) ale art.164 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, republicata, in sensul aplicarii acestor prevederi incepand cu data de 1 ianuarie 2022. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in conditiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni atat pentru contractele individuale de munca nou incheiate, cat si pentru contractele individuale de munca aflate in derulare.

In acest mod, va exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de munca, indiferent de data incheierii acestora, iar angajatorii vor avea timp sa puna in aplicare noile prevederi.

Insa

salariile minime de 24 de luni vor trebui marite din 2021, nu din 2022, asa cum se credea pana acum.

Principalele prevederi ale OUG 142/2021 privind programul IMM Invest

  • A fost prelungita perioada de valabilitate a schemei din cadrul IMM Invest, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit contracte de garantare/acorduri de finantare, pana la 30 iunie 2022. Termenul ar fi trebuit sa se incheie la 31 decembrie 2021, potrivit vechilor prevederi.
     
  • Perioada in care se poate efectua plata grantului a fost extinsa pana la 30 iunie 2023.
     
  • Grantul acordat intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar include si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu conditia incadrarii in plafonul de 345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar.
     
  • Pentru anul 2022, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 10.000.000.000 lei, din care pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST plafonul este de 5.000.000.000 lei.
     
  • Solicitarilor de acordare a creditelor garantate in cadrul Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA aflate in curs de solutionare pana la data de 31 decembrie 2021 li se aplica prevederile legale aflate in vigoare la data depunerii lor.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imm investplafoanecodul muncii


Data aparitiei: 23 Decembrie 2021
Ultima actualizare: 03 Ianuarie 2022

Votati articolul "Programul IMM Invest si subprogramul IMM Agro au fost prelungite pana la 30 iunie 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X