Ministerul Muncii propune infiintarea unui singur registru electronic de evidenta a fortei de munca angajate din Romania, in care vor fi trecuti si angajatii platiti din bani publici.
"Tot ce inseamna salariu, indemnizatie, de fapt toti cei platiti din bani publici, trebuie sa fie, alaturi de angajatii din sistemul privat, intr-un singur registru electronic. Propun REFORMA, o varianta completa a evidentei angajatilor/a celor care lucreaza in Romania, inclusiv a persoanelor platite din bani publici. Dezvoltam Revisal.", a scris Violeta Alexandru pe Facebook.
Potrivit ministrului muncii, "registrul va include salariatii din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, din cadrul regiilor autonome si a societatilor nationale, companiilor nationale si a societatilor comerciale cu capital social detinut integral sau majoritar de stat." Dar in noul proiect de OUG sunt incluse si cateva exceptii - "cei care lucreaza in cadrul sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala; aici evidenta personalului se tine prin registre proprii."
Pe site-ul Ministerului Muncii, la rubrica "Transparenta decizionala", se afla un proiect de OUG pentru infiintarea Registrului electronic national de evidenta al Fortei de Munca angajate din Romania.
Potrivit notei de fundamentare, prin acest proiect de act normativ se urmareste o evidenta a tuturor categoriilor de personal care desfasoara activitati intr-o alta forma de contract decat contractul individual de munca.
Iata care sunt schimbarile preconizate!
Prezentul proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare centralizarea si gestionarea evidentelor tuturor formelor de desfasurare a activitati intr-o relatie de munca prin infiintarea Registrului electronic national de evidenta al Fortei de Munca angajate din Romania.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Registrul cuprinde intreg personalul platit din fonduri publice conform Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, atat personalul contractual, functionarii publici, cat si personalul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si personalul din cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, precum si personalul incadrat cu contract individual de munca din mediul privat.
Categoriile de personal avute in vedere isi pot desfasura activitate prin:
a) contractul individual de munca; b) contractul de mandat; c) contractul de management; d)contractul de activitate sportiva; e) conventie individuala de munca prevazuta de Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; f) decizie/ordin de numire in functie, raport de serviciu sau in baza actului de numire.