email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Produs oferit cadou. Cum facem scoaterea din gestiune?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilescoatere din gestiunecadoumostreOG 99/2000HG 333/2003


In ce priveste scoaterea din gestiune a produselor oferite cadou, vom analiza cazul unei societati comerciale cu activitate comert cu amanuntul de produse electrocasnice. Societatea are organizata vanzarea promotionala a unui produs. La achizitia unui produs de 6.000 lei se ofera cadou un produs de 800 lei. La vanzare se emite bonul fiscal, fiind oferita si garantia produselor. Vom stabili astfel ce document va insoti scoaterea din gestiune a produsului dat cadou, precum si care vor fi implicatiile fiscale.

Potrivit prevederilor art. 128 alin. 8 lit e) din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme;

Prin Normele metodologice, la pct. 14), dat in aplicarea art. 128 alin. (8) lit. e) din Codul fiscal, sunt stabilite urmatoarele conditii:

a) se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt sau au fost livrate clientului.

Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt sau au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu va fi considerata livrare de bunuri daca:

1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau

2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate clientului.

Promotia trebuie organizata de catre furnizor in cadrul unei campanii promotionale care se adreseaza tuturor consumatorilor unui produs. In acest sens, va recomand sa consultati urmatoarele acte normative:

- OG 99/2000, republicata 1,  privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata;
- HG 333/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata;

Prin articolul 32, alineatul 1 din capitolul 5 "Practici comerciale" este definita notiunea de vanzare promotionala. Astfel, vanzarea promotionala este atat operatiunea de vanzare cu amanuntul sau vanzare cash and carry cat si prestarea unui serviciu de piata care poate avea loc in orice perioada a anului, fara sa faca obiectul notificarii, in situatia in care sunt respectate urmatoarele conditii:
- nu este efectuata in pierdere;
- se refera la produse disponibile sau reaprovizionabile si la servicii vandute sau prestate in mod curent;
- produsele si serviciile promovate trebuie sa existe la vanzare pe durata intregii perioade anuntate a vanzarilor promotionale sau comerciantul informeaza consumatorii ca oferta este valabila numai in limita stocului disponibil.
 
Prin acelasi articol 32, dar la alineatul (2), se face precizarea ca nu sunt considerate vanzari promotionale urmatoarele operatiuni:

- actiunile de promovare efectuate de producatori;
- actiunile de lansare de produse sau servicii noi pe piata.

Din punct de vedere al impozitului pe profit , la art.  21 alin. (2)  lit.  d) se mentioneaza ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, in baza unui contract scris, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare.

Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor.

Prin urmare, bunurile acordate cu scopul stimularii vanzarilor se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate. Acestea sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, fiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

Ca si document de descarcare din gestiune a bunurilor acordate cu titlul gratuit , in cuprinsul Normei  specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile din Anexa nr. 2 la OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, sunt prevazute :

AVIZ DE INSOTIRE A MARFII (cod 14-3-6A) - document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlul  gratuit. In cazul transportului bunurilor cedate cu titlu gratuit (mostre, bunuri date pentru stimularea vanzarii sau testari la locul de desfacere, premii, materiale promotionale etc.) avizul de insotire a marfii va purta mentiunea "Fara factura", dupa caz.     
   
DISPOZITIE DE LIVRARE (Cod 14-3-5A) -document pentru eliberarea din magazie a produselor, marfurilor sau a altor valori materiale destinate vanzarii, a bunurilor cedate cu titlu gratuit sau date pentru stimularea vanzarii, dupa caz.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilescoatere din gestiunecadoumostreOG 99/2000HG 333/2003


Data aparitiei: 18 Septembrie 2013

Votati articolul "Produs oferit cadou. Cum facem scoaterea din gestiune?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X