UPDATE 26 februarie 2018. In ceea ce priveste scoaterea din evidenta contabila a obiectelor de inventar in 2018, avem urmatorul caz.
Materiale de natura obiectelor de inventar (cont 303) sunt in stoc din 2004. Evaluarea este la 31.12.2017, in scopul valorificarii. Vom afla in continuare care sunt inregistrarile contabile si care sunt implicatiile fiscale in acest caz.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
Vanzarea obiectelor de inventar se va inregistra pe seama contului 708 "Venituri din activitati diverse" (4111/461 = 708).
Din punct de vedere contabil, scoaterea din evidenta a obiectelor de inventar, care au fost date in folosinta se inregistreaza pe creditul contului extracontabil 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta".
Venitul este impozabil la calculul rezultatului fiscal.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
*******
In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate care a casat diverse obiecte de inventar complet amortizate din care nu au rezultat componente de valorificat si firma nu detine dovada predarii lor ca deseuri. Vom stabili in ce masura este legal sa se caseze obiecte de inventar fara a preda deseuri la o firma de valorificare si care sunt inregistrarile contabile.
Iata raspunsul specialistului:
Casarea obiectelor de inventar, care nu mai pot fi utilizate, trebuie stabilita de comisia de inventariere, conform prevederilor OMFP nr. 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
Desigur, in mod normal, comisia de inventariere intocmeste Proces-Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale (Cod 14-2-3/aA), al carui model se regaseste in Anexa la OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, si propune modalitatea de scoatere din gestiune: prin casare, vanzare sau alte metode.
Din punct de vedere fiscal, conform prevederilor de la art. 25 alin. (4) lit. c) si a celor de la art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cheltuielile cu bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VII. Aceste cheltuieli sunt deductibile in urmatoarele situatii/conditii:
1. bunurile/mijloacele fixe amortizabile distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;
2. bunurile/mijloacele fixe amortizabile pentru care au fost incheiate contracte de asigurare;
3. bunurile/mijloacele fixe amortizabile degradate calitativ, daca se face dovada distrugeri.
Din punct de vedere contabil, scoaterea din evidenta a obiectelor de inventar, care au fost date in folosinta se inregistreaza pe creditul contului extracontabil 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta".
Prin urmare, pentru a nu fi considerate cheltuieli nedeductibile (elemente similare veniturilor, din punct de vedere fiscal) si pentru a nu fi ajustata TVA, pentru scoaterea din evidenta contabila a bunurilor de natura obiectelor de inventar, trebuie urmata procedura mai inainte descrisa (valorificare componente/dovada distrugere).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar