Prezentam astazi cazul unei societati care decide sa prevada in contractul colectiv de munca acordarea catre salariati a unor cadouri in bunuri (nu tichete cadou), eventual limitate la suma de 150 lei/cadou. Vom afla in continuare care este tratamentul fiscal din punctul de vedere al impozitului pe venit, al contributiilor sociale si al impozitului pe profit.
Dilema este urmatoarea: daca aceste cadouri sunt supuse atat impozitului pe venit, cat si contributiilor sociale, valoarea lor reprezinta un avantaj de natura salariala. Aceasta cheltuiala este inregistrata in contul 641 "Cheltuieli cu salariile personalului" care este deductibila fiscal. Cum trebuie tratate din punct de vedere al impozitului pe profit aceste cheltuieli?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului!
Conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).
Astfel, sunt deductibile integral doar cheltuielile cu salariile si asimilate salariilor care nu se regasesc la alin. (3) sau (4) al art. 25 din Codul fiscal.
Conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale sunt deductibile in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;
4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;
Asadar, cheltuielile reprezentand cadouri in natura oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora nu merg pe regula de deductibilitate de la art. 25 alin. (2) din Codul fiscal intrucat se regasesc la art. 25 alin. (3). Ca atare, aceste cheltuieli sunt cheltuieli sociale deductibile in limita de 5%.
Concluzionand, cadourile acordate salariatilor cu ocazia zilei de 1 mai, indiferent de valoare:
- intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor obligatorii intrucat nu se regasesc printre ocaziile mentionate la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal si art. 142, si
- sunt cheltuieli deductibile limitat la determinarea impozitului pe profit, in limita de la art. 25 alin. (3) lit.b) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.