Stabilim mai jos care este regimul fiscal pentru scoaterea din gestiune a unor marfuri expirate, daca e deductibila cheltuiala si in ce conditii, precum si daca TVA-ul dedus trebuie ajustat sau ramane dedus.
Pentru impozitul pe profit se aplica prevederile art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal conform carora sunt nedeductibile cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor constatate lipsa din gestiune ori degradate (cum ar fi marfurile cu valabilitate expirata), neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum ºi taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta ar fi datorata in temeiul Titlului VI din acelasi Cod fiscal. Daca pentru aceste stocuri exista polite de asigurare incheiate, atunci cheltuielile sunt deductibile, neaplicandu-se aceste prevederi, dupa cum se precizeaza la pct. 41 din Normele metodologice de aplicare.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Acest tratament fiscal se aplica numai daca pentru marfurile respective nu s-au putut determina perisabilitati in conformitate cu prevederile HG 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, caz in care cheltuielile cu perisabilitatile sunt deductibile in limitele admise, in conformitate cu prevderile art. 21 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal.
In plus, in functie de natura marfurilor, daca legislatia in domeniu stabileste o obligatie de distrugere a acestor marfuri cu valabilitate expirata in conditii specifice, atunci cheltuiala cu scoaterea lor din gestiune este deductibila in temeiul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.
in privinta TVA, situatia este mai clar reglementata la art. 148 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal si pct. 53 alin. (10) lit. d) din Normele metodologice de aplicare. Astfel, pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate nu se fac ajustari ale taxei deductibile daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele condiţii: degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente si se face dovada ca bunurile au fost efectiv distruse, fara sa existe posibilitatea reintroducerii lor in circuitul economic.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa, economist
Cartea Verde a Contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Â
Â