Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Factura diferenta receptie. Care sunt riscurile fiscale?

Data actualizarii: 14 Noiembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si ImpoziteOMFP 3512/2008factura minusdiferenta facturaTVAdiferenta receptiefactura corectie



Stabilim mai jos ce risc fiscal apare in cazul in care un furnizor intracomunitar nu doreste sa emita doua facturi separate reprezentand doua diferente la receptie la interval de doua zile (un minus la receptie si un plus la receptie). Se mentioneaza ca furnizorul a trimis o singura factura pe diferenta - plus si minus la receptie.

Precizam ca, in opinia noastra, nu exista niciun risc fiscal daca furnizorul a emis o singura factura de corectie pentru diferente la doua receptii, mai ales ca intervaul a fost de doar 2 zile si consideram ca cele 2 zile sunt din aceeasi luna. Ar trebui ca cele doua diferente sa constituie pozitii distincte in factura si cu mentionarea facturii la care se face corectia.  

In situatia in care furnizorul nu a procedat in acest fel, trebuie sa anexati la factura documentele care atesta diferentele constatate la destinatie (cum ar fi, de exemplu, notele de intrare si constatare, diferente conform OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile).

Baza legala o constituie art. 138 lit. b) din Codul fiscal conform caruia baza de impozitare a taxei pe valoarea daugata se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate si punctul 20 alin. (1) din Normele de aplicare a Codului fiscal conform caruia furnizorii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii prin emiterea de facturi cu minus (in cazuri de lipsa) sau fara minus (in caz de plusuri).

Iar cumparatorul, firma dvs. in aceasta situatie, trebuie sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial in conformitate cu art. 148 lit. b) si art. 149 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal.


Raspuns oferit de consultantii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X