email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Penalitati prea mari si controale abuzive. Afacerile au de suferit odata cu noul Cod de procedura fiscala

Penalitatiimpozitareacodul de procedura fiscalaemanuel bancilamediul de afacericontroalele


Proiectul Codului de Procedura fiscala propune masuri drastice in urma carora nenumarate afaceri risca sa se inchida. O astfel de masura e cea prin care impozitele depistate la control vor fi penalizate cu pana la 40% anual/

In plus, se penalizeaza nedeclararea obligatiilor fiscale, fapt care, alaturi de de dobanzile si penalitatile de intarziere, duce la o supraimpozitare de circa 40%, potrivit Capital.ro.

Pentru aceeasi sursa, in ce priveste aceasta penalizare, Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert, a declarat:

"Sumele stabilite suplimentar de organele de control se vor supraimpozita. De exemplu, daca vin in control si stabilesc o diferenta suplimentara de impozit pe profit de 100.000 lei, iar suma declarata initial de contribuabil a fost de 490.000 lei, se vor plati dobanzi si penalitati de intarziere 14,6% pe an (14.600 lei) si penalitate de nedeclarare de 25% (25.000 lei). Prin urmare, intr-un singur an suma platita pentru nedeclararea celor 100.000 lei va ajunge la 39.600 lei,  adica 39,6% din suma nedeclarata", explica Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert.

Sursa aminteste ca proiectul prezinta masura ca fiind una destinata stimularii nivelului de conformare in ce priveste depunerea declaratiilor corecte la termen si plata sumelor in intervalul stabilit.

Mediul de afaceri raspunde insa vehement si atrage atentia asupra modului in care se deruleaza controalele. In aceasta privinta, Emanuel Bancila, director executiv E&Y, citat de Capital.ro, a precizat:
 
"Penalitatea de nedeclarare este o ipoteza legala criticabila. Orice impunere suplimentara are la baza, implicit, nedeclararea cu titlu de impozit a respectivelor sume, dar nu se poate face distinctie intre intentie si eroare".

Mediul de afaceri atrage atentia asupra lipsei de proceduri din noile coduri, precizand ca acestea nu au fost refacute, ci doar reformulare. Prevederile nu sunt clare, iar controalele nu garanteaza, nici in prezent, "echitatea de tratament si un raport echilibrat cu administratia fiscala", spun sursele.

In plus, informeaza Capital.ro, rapoartele Curtii de Conturi au aratat de-a lungul timpului ca analiza de risc a contribuabililor, esantionarea pentru control, metodologia si procedurile sunt neunitare si lipsite de obiectivitate.

"In practica, lipsa de procedurizare si de unificare a practicilor de control ii fac pe inspectori suverani. Au interpretarile lor, uitand de procedura, aducand influente negative pana la inchiderea businessului", a declarat Dragos Doros, Director, Taxation Services, KPMG, pentru sursa amintita.


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Penalitatiimpozitareacodul de procedura fiscalaemanuel bancilamediul de afacericontroalele


Data aparitiei: 16 Martie 2015

Votati articolul "Penalitati prea mari si controale abuzive. Afacerile au de suferit odata cu noul Cod de procedura fiscala":
Rating:

Nota: 2.13 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X