email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA-urile vor fi impozitate cu 43,5%. Codul fiscal la raport: Clasamentul schimbarilor propuse pentru 2015

codul fiscalPFAimpozitulnoul proiectimpozitul pe venitCASSmicrointreprinderile

Se estimeaza ca in zilele urmatoare Codul fiscal va fi aprobat in forma finala. Multe dintre aceste masuri propuse de proiectul actual vizeaza activitatea companiilor, iar efectele asupra populatiei, spun analistii, se vor face prea putin vizibile. Un exemplu in aceasta privinta il reprezinta chiar masura de reducere a TVA-ului la unele produse. Surse din mediul de afaceri au explicat in aceasta perioada ca de aceasta masura nu va beneficia segmentul de populatie cu venituri scazute si ca, mai mult, masura nu va duce la o scadere a pretului alimentelor la raft.

Ca argument in plus al acestei opinii, e adus si faptul ca economia nu trebuie sa isi bazeze cresterea pe incurajarea consumului.

Cumulul de masuri in ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale pare sa afecteze cel mai grav persoanele fizice autorizate (PFA-urile). O estimare facuta de Capital.ro arata ca acestea vor fi impozitate cu circa 43,5%.

In analiza de mai jos puteti regasi o selectie a unora dintre cele mai importante propuneri, alese de Capital.ro si explicate pe scurt, cu accent pe efectele sau, dimpotriva, lipsa unor efecte in cazul acestor masuri propuse:

Impozitul pe profit. Precizam ca in aceasta privinta, companiile straine care au conducerea efectiva in Romania vor plati impozitul pe profit in Romania. Astfel, companiile offshore care efectueaza servicii catre companii romanesti risca impozitarea in Romania in situatia in care conducerea efectiva este realizata din Romania. Sunt vizate, scrie Capital.ro, companiile care recurg la optimizarea fiscala agresiva.
 
Impozitul pe microintreprinderi a fost si ramane o masura discutata acerb in aceasta perioada. Se propune astfel ca sistemul de impozitare a veniturilor microintreprinderilor sa aiba cote diferentiate in functie de numarul de angajati.

Astfel, impozitul ar fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi angajati, inclusiv, 3% pentru cele cu un angajat si 3% plus 1.530 lei pentru cele fara angajati, cu precizarea ca angajatul este persoana salariata cu norma intreaga.

Microintreprinderile nou infiintate ar urma sa fie impozitate cu 1% in primii doi ani de activitate. Microintreprinderile care nu mai indeplinesc conditiile, vor plati impozit pe profit din trimestrul in care nu le mai indeplinesc, si nu de la inceputul anului asa cum e in prezent, scrie aceeasi sursa.

In ce priveste impozitul pe venit si contributii sociale, se introduce contributia de asigurari sociale (CAS) de 10,5% pentru toate veniturile din activitati independente.

Se va aplica insa optiunea suplimentara de plata a contributiei angajatorului de 15,3%. Persoanele care vor plati doar contributia individuala vor avea stagiul de cotizare de o treime, desi valoarea contributiei lor in total contributii pentru pensie va fi de peste 40%.

De asemenea, contributia de sanatate (CASS)  nu mai este deductibila la determinarea impozitului pe venit, fapt care duce la o crestere reala a impozitului de la 16% la 16,88%.

PFA-urile vor avea astfel de suferit deoarece cresterea impozitarii va ajunge de la 26% la venit net, la circa 43,5%.  Baza de calcul pentru CAS si CASS va fi plafonata la nivelul a cinci salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.

In ce priveste veniturile din salarii, creste deducerea personala de baza cu 50 lei pentru salariatii care au in intretinere una, doua sau trei persoane si cu 150 lei pentru cei care au patru sau mai multe persoane in intretinere.

Daca pana in prezent nu se platea CASS la dividende, noul proiect de Cod fiscal introduce obligatia ca pentru veniturile din dividende si din investitii sa se plateasca CASS de 5,5% indiferent de natura veniturilor - din salarii, veniturile din activitati independente, venituri din chirii si alte venituri –, fiind plafonat la cinci salarii medii.

In ce priveste veniturile din chirii, nu va mai fi deductibil CASS la determinarea impozitului pe venit. Se majoreaza, de asemenea, cota de cheltuieli forfetare care pot fi deduse la calcularea impozitului de la 25% la 40%, fiind astfel diminuat impozitul pe venit datorat.

Totodata, propiectul propune taxarea inversa si la transferul de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, iar in ce priveste impozitele si taxele locale, impozitul se va aplica in functie destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) in loc de persoana (juridica sau fizica).

Prin urmare, cota va fi intre 0,08% si 0,2% pentru cladiri rezidentiale si  intre 0,2% si 1,3% pentru cele nerezidentiale. Prin urmare, potrivit sursei amintite, incepand de anul viitor, autoritatile locale vor putea reduce taxa cu pana la 20%  sau o pot majora cu pana la 100%.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalPFAimpozitulnoul proiectimpozitul pe venitCASSmicrointreprinderile


Data aparitiei: 23 Martie 2015

Votati articolul "PFA-urile vor fi impozitate cu 43,5%. Codul fiscal la raport: Clasamentul schimbarilor propuse pentru 2015":
Rating:

Nota: 2.43 din 5 din 73 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X