email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 5 modificari fiscale valabile din IULIE 2015

1 iuliemodificariCertificatul de atestare fiscalasalariul minimdividendeinregistrarefirmePFAcod european EUID

V-am obisnuit deja cu sintezele pe care le facem la fiecare final de saptamana si prin intermediul carora dorim sa va reamintim cele mai importante noutati din domeniul fiscal si contabil de la momentul respectiv.

Revenim de data aceasta cu o prezentare a unora dintre cele mai importante modificari fiscale despre care am scris in ultima luna.
 

1. CERTIFICATUL DE ATESTARE FISCALA SE TRANSMITE SI ONLINE

De la 1 iulie, alaturi de documentele care se transmit online, si certificatul de atestare fiscala si deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii se vor putea transmite prin Spatiul privat al contribuabilului.

De la data amintita se vor transmite prin intermediul Spatiului Privat Virtual al contribuabilului si "Certificatul de atestare fiscala" si "Deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii", pe langa cele peste 15 documente care se transmit deja online si care pot fi vazute AICI.



2. NOI SCUTIRI PENTRU CEI CARE INVESTESC IN IMM-uri (Legea Business Angels)

Prin Legea 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels s-au stabilit o serie de facilitati fiscale ce se vor acorda investitorilor individuali -business angels, incepand cu data de 17 iulie 2015.

Investitori individuali-business angels sunt persoane fizice ce dobandesc parti sociale prin investitii in microintreprinderi si intreprinderi mici, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii care intrunesc cumulativ conditiile pe care le puteti vedea

AICI.


 

3. SE MODIFICA PROCEDURA DE INREGISTRARE A FIRMELOR SI A PFA-URILOR

Incepand cu data de 7 iulie 2017, firmele si persoanele fizice autorizate (PFA) din Romania vor beneficia, pe langa actualele Cod unic de intregistrare (CUI) si Cod de identificare fiscala (CIF), de un nou cod de inregistrare, acesta fiind un Identificator unic la nivel european (EUID).

Prin EUID, orice firma din Romania si din celelalte statele ale UE va fi inregistrata la nivel european, informeaza StartupCafe.ro, urmand ca atele lor din Registrele comertului vor fi interconectate prin punctele de acces de interconectare ale registrelor comertului, la nivelul Uniunii Europene.

Datele vor fi disponibile pe site-ul UE E-Justitie, iar noul EUID va cuprinde elementul de identificare a firmei ca fiind din Romania, elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana si numarul firmei/PFA din Registrul Comertului, informeaza aceeasi sursa.

Noul cod european EUID va fi inscris pe certificatul de inregistrare al firmei / PFA la Registrul Comertului. Mai multe informatii privind noile reguli aflati AICI.


4. SE MAJOREAZA SALARIUL MINIM SI PLATA ZILIERILOR

Conform HG 1091/2014 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Modificari in calculul veniturilor salariale

Modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina o serie de modificari in calculul veniturilor salariale.

In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza. De exemplu, odata cu modificarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica si cuantumul sporului pentru munca prestata in timpul noptii intrucat acest spor reprezinta 25% din salariul de baza.

Nota: Tariful  zilierilor se va majora de la 5,7 lei pe ora la 6,1 lei/ora.

Mai multe informatii privind cresterea salariului minim de la 1 iulie puteti citi AICI.

 

5. SE MAJOREAZA SUMA MINIMA DE PLATA LA CASS PENTRU VENITURILE DIN DOBANZI, CHIRII SAU DIVIDENDE

Tot de la 1 iulie se majoreaza la 57,75 de lei suma minima de plata la CASS pentru persoanele care obtin venituri numai din dobanzi, chirii sau dividende.

Mai multe informatii despre impozitarea veniturilor din dividende in 2015 puteti citi AICI.


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
1 iuliemodificariCertificatul de atestare fiscalasalariul minimdividendeinregistrarefirmePFAcod european EUID


Data aparitiei: 24 Iunie 2015

Votati articolul "Top 5 modificari fiscale valabile din IULIE 2015":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 20 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X