email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Combustibil autoturism utilizat de administrator. In ce conditii se pot deduce cheltuielile?

combustibilautoturismadministratordeducere tvaimpozitfoi de parcurs

Studiul de caz de mai jos isi propune sa rezolve situatia in care administratorul societatii utilizeaza un autoturism proprietatea firmei pentru a se deplasa de acasa la serviciu, la celelalte puncte de lucru ale societatii, la diversi clienti si furnzori de marfa ai societatii. Pentru combustibilul consumat se intocmesc foi de parcurs.

Vom stabili astfel daca in aceste conditii TVA aferent bonurilor de combustibil este deductibil integral sau doar 50%, precum si daca respectivele cheltuieli generate de utilizarea masinii (combustibil, asigurari, reparatii, rovinete etc) sunt deductibile fiscal la calculul impozitului pe profit.

 

Deplasarea administratorului de acasa la serviciu si de la serviciu acasa reprezinta utilizarea autoturismului in scop personal. Daca autoturismul s-ar utiliza, exclusiv, doar in scopul personal al administratorului, limitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile, dar si a cheltuielilor aferente se efectueaza s-ar efectua integral, 100%. Totusi, avand in vedere faptul ca acelasi autoturism se utilizeaza atat in scopul activitatii economice, cat si in scop partial, limitarea este de 50%.  In acest sens, am in vedere prevederile  alin. (4) pct. 45^1 din normele de aplicare ale art. 145^1  Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.  

Astfel, limitarea cu 50% se efectueaza numai in situatia in care nu se poate justifica utilizarea autoturismului exclusiv  in scopul activitatii economice, dar se poate justifica faptul autoturismului este utilizat pentru  realizarea de activitati economice. Deci, indiferent de faptul ca se intocmeste sau nu se intocmeste foaia de parcurs,  dreptul de deducere a sumei TVA deductibile, dar si a cheltuielilor de exploatare aferente autoturismului respectiv se limiteaza cu  50% daca autoturismul se utilizeaza pentru:

-    operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile d.p.d.v. al TVA;
-    venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit.


In acest context, am in vedere prevederile de la acelasi punct mentionat anterior, respectiv pct. 45^1 alin. (4)  din normele de aplicare ale art. 145^1 din Codul fiscal cu privire la definirea notiunii de uz personal Utilizarea unui vehicul in folosul propriu de catre angajatii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, este denumita in continuare uz personal. Transportul la si de la locul de munca al angajatilor in alte conditii decat cele mentionate la alin. (3), este considerat uz personal al vehiculului.

Se considera ca un vehicul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care, pe langa utilizarea in scopul activitatii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o maniera continua si pentru uz personal.

Daca vehiculul este utilizat atat pentru activitatea economica, cat si pentru uz personal, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs prevazute la alin. (2). Prin limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste vehicule, se intelege limitarea deducerii taxei care ar fi deductibila in conditiile prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal.

Acelasi tratament fiscal, respectiv limitarea cu 50%,  se aplica si in cazul cheltuielilor aferente utilizarii autoturismului asigurari, reparatii, rovinete, etc).


Cu toate acestea,  in opinia mea, diferenta de 50% nu trebuie considerata avantaj natura pentru administratorul respectiv  astfel incat suma rezultata din limitarea dreptului de deducere TVA si a cheltuielilor aferente  sa reprezinte baza de calcul pentru impozitul pe venituri din salarii sau asimilate salariilor  si contributii (sociale si de de asigurari sociale de sanatate).  Reprezinta avantaj in natura doar utilizarea integrala a autoturismului in scop personal.  

Pentru aplicarea acestui tratament fiscal nu este relevant faptul ca  autoturismul respectiv este  condus de catre  administratorul  societatii  deoarece acesta  se incadreaza in categoria  salariati  conform prevederilor  de la punctul 45^1 alin. (3) de aplicare a art. 145^1  Prin angajati se intelege salariatii, administratorii societatilor comerciale, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care persoana impozabila suporta drepturile legale cuvenite acestora.

 In  alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca decursul unui an fiscal, tratamentul fiscal aplicabil achizitiilor aferente unui autoturism care nu se incadreaza la exceptii poate fi modificat in fiecare perioada fiscala de raportare, in functie de modul de utilizare efectiva al autoturismului.  De exemplu, daca utilizarea aceluiasi  autoturism  nu contribuie din anul 2016  la realizarea operatiunilor enumerate mai sus, adica autoturismul este utilizat exclusiv in scop personal sau pentru a fi pus, gratuit,  la dispozitia altor persoane, limitarea se efectueaza 100% atat d.p.d.v. al impozitului pe profit cat si al TVA. In acest caz, se considera cheltuiala nedeductibila si amortizarea autoturismului.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
combustibilautoturismadministratordeducere tvaimpozitfoi de parcurs


Data aparitiei: 16 Octombrie 2015

Votati articolul "Combustibil autoturism utilizat de administrator. In ce conditii se pot deduce cheltuielile?":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X