Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Ce registre si documente sunt necesare la prelucrarea in sistem lohn?

Data actualizarii: 30 Septembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici Contabilesistem lohnregistreOMEF 3512/2008OMFP 1372/2008


Analizam mai jos cazul unei societati comerciale cu activitate de productie in sistem lohn. Vom vedea astfel ce documente se vor intocmi si daca este suficient registrul bunurilor de lohn. Totodata, vom stabili daca exista o diferenta intre registrul bunurilor de lohn si registrul bunurilor non-transfer.

In plus, vom vedea daca este nevoie ca de la livrarile de materiale de lohn sa se intocmeasca NIR-uri, iar apoi, la iesiri, bonuri de consum aferente. De asemenea, vom stabili daca este nevoie de fisa limita de consum.

Mentionam, asadar, ca daca este vorba de bunuri primite spre prelucrare de la parteneri din Comunitate (fire, etc.) se intocmeste registrul bunurilor mobile corporale primite in scopul expertizarii sau efectarii de lucari asupra acestora (pe scurt “registrul bunurilor primite") prevazut de art. 156 alin. 4 din Codul fiscal, pct. 79 alin. 1 lit. g din Normele metodologice de aplicare si OMFP 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal. Modelul registrului este prevazut in detaliu in anexa nr. 4 la ordin.

Registrul nontransferurilor de bunuri se intocmeste de persoana impozabila insasi, stabilita intr-un stat membru si care isi transporta bunurile direct sau prin intermediul altei persoane intr-un alt stat membru, in scopul realizarii operatiunilor prevazute la art. 128 alin. 12 lit. f-h din Codul fiscal
(spre exemplu, trimiterea de bunuri in vederea prelucrarii in alt stat membru, cu conditia ca bunurile, dupa prelucrare, sa fie reexpediate persoanei impozabile care le-a trimis, trimiterea de bunuri pentru a fi expuse in cadrul unei expozitii temporare etc.). Prin urmare, pe scurt, registrul nontransferurilor este intocmit de firma proprietara a bunurilor, in timp ce registrul bunurilor primite se intocmeste de firma prelucratoare a acelorasi bunuri.

La primirea bunurilor (materiei prime) spre prelucrare se intocmeste obligatoriu formularul “Nota de receptie si constatare de diferente" (cod 14-3-1A), asa cum rezulta din Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

La eliberarea materiei prime din magazie se intocmeste fie formularul "Bon de consum" (cod 14-3-4A), fie formularul "Fisa limita de consum" (cod 14-3-4/bA, ambele formulare servind, potrivit Normelor anterior amintite ca document de eliberare din magazie a materiei prime, document justificativ de scadere din gestiune si document justificativ de inregistrare in contabilitate. Deosebirea este ca fisa limita de consum se utilizeaza, de regula, la eliberarea succesiva din magazie a aceluiasi fel de material pentru acelasi fel de produs/comanda.

Utilizarea unui formular sau a altuia, precum si adaptarea acestora depind de optiunea societatii si de conditiile specifice in care-si desfasoara activitatea si isi organizeaza contabilitatea de gestiune, tinand cont de faptul ca activitate de productie in sistem lohn este similara activitatii de productie propriu-zisa.

Sursa: PortalContabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X