Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Reevaluare constructii. Cum procedam in ce priveste inregistrarile contabile?

Data actualizarii: 08 Noiembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ProceduriInregistrari si Politici Contabilereevaluareimobilizari corporaleconstructiiactive fixe corporale


Analizam mai jos situatia in care se implinesc in decembrie 2013 trei ani de la ultima reevaluare a activelor fixe corporale de natura constructiilor si terenurilor din patrimoniu.

Vom vedea cum trebuie sa se desfasoare aceasta reevaluare si care vor fi inregistrarile contabile. De asemenea, vom stabili daca este obligatorie si reevaluarea terenurilor. Si daca inregistrarile se fac in luna decembrie.

Potrivit prevederilor pgf. 55, alin.(1) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, evaluarea imobilizarilor corporale, cu ocazia inventarierii, se face la valoarea de inventar, stabilita in functie de utilitatea bunului, starea acestuia si pretul pietei.
 
De asemeni la pgf. 121 din aceleasi Reglementari contabile se prevede ca entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu, iar la pgf. 122, alin. (1) este specificat ca reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului.
 
In concluzie reevaluarea imobilizarilor, daca se face, trebuie facuta la data bilantului si inregistrata la aceasta data astfel incat acestea sa fie prezentate in Situatiile financiare anuale la valoarea justa.
 
Potrivit prevederilor art. 7, alin. 33, lit. c) valoarea noua reevaluata a unui mijloc fix nu poate sa scada mai mult decat valoarea ramasa a mijlocului fix calculata plecand de la costul de achizitie, costul de productie sau valoarea de piata (numai pentru mijloacele fixe primite cu titlu gratuit sau aduse ca aport) si utilizand regimul de amortizare ales la punerea in functiune a mijlocului fix.

Acest articol impune ca limita fiscala de descrestere a valorii unei imobilizari prin reevaluare valoarea de intrare in gestiune recalculata.

In concluzie, daca imobilizarea nu a avut anterior o reevaluare pozitiva ea nu va putea fi evaluata in jos, iar daca a avut atunci ii va putea fi redusa valoarea pana la limita valorii de intrare in gestiune recalculata (valoarea de intrare din care s-a dedus amortizarea calculata potrivit prevederilor art. 24 din Codul fiscal).
 
Daca din punct de vedere contabil puteti face nota contabila de reducere a valorii cladirii:
6811. "Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor"    =         2812 "Amortizarea constructiilor", din punct de vedere fiscal valoarea amortizabila ramane neschimbata (daca nu a mai fost reevaluata niciodata).

In cazul efectuarii reevaluarii imobilizarilor corporale, acest lucru trebuie prezentat in notele explicative, impreuna cu elementele supuse reevaluarii, metoda prin care s-au calculat valorile prezentate, precum si elementul afectat din contul de profit si pierdere.

Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului si se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international (potrivit prevederilor de la pgf. 122 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009).

La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii poate fi tratata in unul din urmatoarele moduri:

- recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
- eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.

Elementele dintr-o grupa de imobilizari corporale se reevalueaza simultan. Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate.

Daca valoarea reevaluata a mijlocului fix este mai mare decat valoarea lui ramasa la data reevaluarii, diferenta trebuie prezentata, potrivit prevederilor de la pgf. 124 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si cu Directiva a VII-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009, astfel:

- ca o crestere a rezervei din reevaluare prezentata in contul 105 "Rezerve din reevaluare", daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui mijloc fix; sau
- ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel mijloc fix.
 
In notele explicative trebuie prezentate urmatoarele informatii, indiferent daca valoarea rezervei din reevaluare a fost modificata in cursul exercitiului:

-  valoarea rezervei din reevaluare la inceputul exercitiului financiar;
-  diferentele din reevaluare transferate la rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar;
-  sumele capitalizate sau transferate intr-un alt mod din rezerva din reevaluare in cursul exercitiului financiar, prezentandu-se natura oricarui astfel de transfer, cu respectarea legislatiei in vigoare;
-  valoarea rezervei din reevaluare la sfarsitul exercitiului financiar;
-  tratamentul in scop fiscal al rezervei din reevaluare.

Surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat.

In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.

In contul de profit si pierdere trebuie prezentate distinct sumele reprezentand diferente de natura veniturilor sau cheltuielilor rezultate ca urmare a reevaluarii.

Rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.

In cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate, separat pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate, urmatoarele informatii:

-   valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare; sau
-  valoarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.
 
Impozitul datorat catre autoritatile locale se calculeaza numai pentru cladiri avandu-se in vedere valoarea lor (potrivit art. 253 din Codul Fiscal) si de aceea pentru cladiri este impusa reevaluarea la 3 ani.

Impozitul pe teren se calculeaza potrivit rangului localitatii si zonei in care este situat in cadrul localitatii (conform art. 258 din Codul Fiscal) si, de aceea, reevaluarea periodica a terenurilor nu este obligatorie conform Codului Fiscal.

Sursa: PortalContabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X