Analizam mai jos cazul unei societati care a stabilit prin decizie interna ca valoarea minima a mijloacelor fixe intrate in patrimoniul societatii sa fie echivalentul in RON a 1000 EUR.Bunurile achizitionate care au o valoare mai mica sunt incadrate la obiecte de inventar, se face NIR si se trec pe cheltuieli in momentul darii in consum.
Vom stabili daca in cazul unui control fiscal, i s-ar putea imputa societatii ca a inclus cheltuiala intr-un singur exercitiu financiar si nu prin amortizare ( in cazul bunurilor cu valoarea peste 2500 RON).
Art 24 din Codul fiscal prevede:
"(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau în scopuri administrative;

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
b) are o valoare fiscala mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii în patrimoniul contribuabilului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an."
Valoarea de intrare fiscala a mijloacelor fixe asa cum a fost stabilita prin HG 276/2013 este de 2500 lei fara TVA.
Astfel, daca bunurile achizitionate indeplinesc simultan conditiile de mai sus, atunci, cu siguranta fiscul, la un eventual control va reclasifica incadrarea acestora de la obiecte de inventar la mijloace fixe si nu va acorda deductibilitate cheltuielii cu valoarea sumelor transferate direct pe costuri.
Puteti sa procedati astfel din punct de vedere contabil, conform politicilor contabile aprobate, insa din punct de vedere fiscal, va trebui sa amortizati bunurile si sa deduceti la calculul impozitului pe profit cheltuiala cu amortizarea aferenta, considerand nedeductibila cheltuiala inregistrata cu obiectele de inventar. Toate acestea se vor reflecta in registru de evidenta fiscala.
Sursa: PortalContabilitate.ro