email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunuri de natura patrimoniului public. Ce solutie contabila aplicam?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilebunuripatrimoniu publicentitate publicaOMFP 3055/2009


Analizam mai jos cazul unei entitati economice de interes local care are in administrare patrimoniu public (puncte termice, retele, centrale termice). Aceste imobilizari sunt inregistrate in conturi bilantiere, respectiv 212 = 1016.

Primaria localitatii, printr-o adresa, ii cere entitatii economice sa le scoata in afara bilantului si, conform OMFP 3055/2009, pct. 242, entitatea ar trebui sa le scoata in afara bilantului. Insa valoarea acestora este foarte mare si ii afecteaza entitatii situatiile financiare. Avand in vedere ca se apropie inventarierea si inchiderea de an, vom stabili cum ar trebui sa procedeze entitatea publica de interes local.

Conform pct. 242 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, bunurile de natura patrimoniului public, primite in administrare, nu se evidentiaza in conturi bilantiere.

La cedarea bunurilor respective, entitatile care au evidentiate aceste bunuri in conturi de imobilizari, in corespondenta cu contul 1016 "Patrimoniul public", scot din evidenta imobilizarile prin diminuarea patrimoniului public, cu aprobarea organelor competente.

Asadar, conform acestor prevederi, bunurile de natura patrimoniului public care se primesc in administrare nu se inregistreaza in conturi bilantiere. Evidenta acestora se tine extracontabil.

Daca, insa, aceste bunuri sunt evidentiate in conturi de imobilizari (in corespondenta cu contul 1016 "Patrimoniul public"), reglementarile contabile stabilesc ca acestea se scot din evidenta la cedarea bunurilor, cu aprobarea organelor competente, prin diminuarea patrimoniului public.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilebunuripatrimoniu publicentitate publicaOMFP 3055/2009


Data aparitiei: 16 Decembrie 2013

Votati articolul "Bunuri de natura patrimoniului public. Ce solutie contabila aplicam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cheltuieli cu redeventa: explicatii privind folosirea contului 6121

    • Ordinul nr. 2649/2023 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile prevede printre alte aspecte si introducerea unor conturi noi: "In planul de conturi general, cuprins la punctul 344, se introduc conturile: 6121 "Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile", 616 "Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala", 617 "Cheltuieli de...» citeste mai departe aici

  • Depasire plafon de casierie: care sunt amenzile?

    • In mediul contabil, respectarea plafonului de casa reprezinta una dintre cele mai importante obligatii pentru orice entitate economica. Vom afla de la specialistii PortalContabilitate.ro cum trebuie sa procedam in situatia in care plafonul de casa a fost depasit mai multe zile consecutiv si daca amenda se da pentru fiecarea zi/perioada in care s-a depasit. In continuare, veti afla modalitate...» citeste mai departe aici

  • Examenul de acces la stagiu CECCAR: 100 de teste cu explicatii, temeiuri legale si atentionari

    • Un eveniment de o importanta majora pentru cariera dvs., examenul de acces la stagiul CECCAR 2024 este un examen obligatoriu pentru obtinerea calitatii de expert contabil, a carui promovare creeaza in fiecare an mari probleme candidatilor. Procentul celor admisi este in general sub 20%!    Examenul realizeaza practic o selectie foarte dura si asa se si explica de ce, odata trecut de acest hop, intrati intr-un grup de profesionisti...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X