Reglementarile fiscale recente aduc in discutie diverse aspecte privind intreprinderile legate si aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor. Termenul de "detinere in mod indirect" devine astfel central in analiza si aplicarea impozitului in cazul acestor intreprinderi, avand implicatii substantiale in structurarea si administrarea financiara a afacerilor.
Asadar, in lumina ultimelor reglementari privind intreprinderile legate si impozitul pe venitul microintreprinderilor, contabilii se confrunta cu provocari semnificative in interpretarea si aplicarea acestora. Specialistii PortalCodulFiscal.ro ne explica in cele ce urmeaza ce inseamna detinerea "in mod indirect" a titlurilor de participare/drepturilor de vot si care sunt implicatiile sale fiscale in contextul impozitului pe venitul microintreprinderilor.
Intreprinderi legate si aplicare impozit micro - studiu de caz
Intrebare: "Conform ultimelor reglementari privind intreprinderile legate, in vederea aplicarii impozitului pe venitul microintreprinderilor se precizeaza ca: "In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta... In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: "......c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;" Ce inseamna detinere "in mod indirect" in aceasta speta?"
Raspuns: Detinerea "in mod indirect" in contextul aplicarii impozitului pe venitul microintreprinderilor, conform Codului fiscal si descrierii oferite, se refera la situatia in care o persoana (fizica sau juridica) nu detine direct titluri de participare sau drepturi de vot intr-o companie, dar exercita controlul sau influenta asupra acesteia prin intermediul unei alte entitati sau mai multor entitati interpuse.
Practic, o detinere indirecta apare cand o persoana detine o participatie intr-o companie A, iar compania A detine la randul sau o participatie in compania B. Persoana respectiva este considerata a avea o detinere indirecta in compania B prin intermediul participatiei sale in compania A. In contextul legislatiei fiscale romanesti, acest tip de detinere este relevant pentru stabilirea relatiilor dintre intreprinderi legate, cu implicatii asupra cumularii veniturilor pentru calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor.
In termeni simplificati, daca o persoana juridica sau fizica controleaza o alta entitate, si acea entitate controleaza la randul ei o a treia entitate, atunci prima si a treia entitate sunt considerate legate indirect. In cazul specific mentionat, pentru a fi considerate intreprinderi legate, o persoana trebuie sa detina, direct sau indirect, mai mult de 25% din valoarea sau numarul titlurilor de participare sau drepturilor de vot, sau sa aiba capacitatea de a numi sau revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie sau similari, in ambele entitati.
Aceasta prevedere asigura ca veniturile combinate ale entitatilor legate (direct sau indirect) sunt luate in considerare atunci cand se determina eligibilitatea unei companii pentru regimul de impozitare a microintreprinderilor, care are anumite avantaje fiscale si simplificari administrative. Aceasta metoda previne evitarea platii impozitelor prin fragmentarea artificiala a activitatilor economice in mai multe entitati juridice care, individual, ar indeplini criteriile pentru a beneficia de regimul fiscal favorabil destinat microintreprinderilor.
Temei legal
Codul fiscal
Art. 47. - Definitia microintreprinderii
In sensul prezentului titlu, o
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
(1 1) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifica luand in calcul veniturile realizate de persoana juridica romana, cumulate cu veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, iar elementele care se iau in calcul sunt cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53. In sensul prezentului titlu, persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau aceasta are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere al acelei alte persoane juridice romane;
b) persoana juridica romana care verifica conditia este detinuta de o alta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau, la persoana juridica romana care verifica conditia, aceasta alta persoana juridica romana are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere;
c) persoana juridica romana care verifica conditia este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica. In situatia in care persoana care detine titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoana juridica romana, persoana juridica romana care verifica conditia cumuleaza si veniturile acestei persoane;
d) persoana juridica romana care verifica conditia daca are unul sau mai multi actionari/asociati care detin, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane, actionari/asociati care desfasoara si activitate economica prin intermediul unei persoane fizice autorizate/intreprinderi individuale/intreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In aceasta situatie, veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sau norma anuala de venit, stabilita/ajustata/redusa, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/intreprinderii individuale/intreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate.
Foto: pexels.com