O societate se aprovizioneaza frecvent de la un furnizor intern si primeste facturi in format fizic (acesta nu le transmite in sistemul RO e-Factura). Societatea beneficiara a inregistrat si a declarat corect TVA-ul in D300 si D394. In acest context, vom afla de la specialistul nostru daca exista posibilitatea ca lipsa inregistrarii in sistemul RO e-Factura sa genereze notificari de neconcordanta din partea ANAF privind TVA-ul dedus in D300 si inexistenta acestuia in sistemul RO E-factura.
Facturi netransmise in SPV - studiu de caz
Intrebare: "Societatea noastra se aprovizioneaza in mod frecvent cu marfa de la un furnizor intern, de la care primeste facturile in format fizic, insa pana in acest moment acesta nu a transmis in sistemul RO E-factura nici o factura. Spune ca momentan nu este cu amenda. Societatea noastra a inregistrat facturile, a dedus tva si s-a declarat in D300 si D394. Nu vrem ca ANAF sa ne transmita notificare de neconcordanta pentru TVA-ul dedus existent in D300 si inexistenta acestuia in sistemul RO E-factura intrucat furnizorul nu a transmis facturile acolo. Ce masuri putem lua intrucat nu avem cum sa obligam furnizorul sa transmita facturile?"
Raspuns: Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 30/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, nerespectarea prevederilor privind transmiterea in sistem (SPV) a facturilor electronice, pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda:
- de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari
- de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii
- de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
Nerespectarea prevederilor de mai sus pentru facturile al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine pana la data de 31 mai 2024 inclusiv nu se sanctioneaza!
Prin urmare, nu exista sanctiuni pentru netransmiterea pe SPV a facturilor al caror termen limita de transmitere in sistemul e-factura intervine pana la 31 mai 2024, deci nu exista instrumente care sa-l oblige pe furnizor sa procedeze la transmiterea pe SPV a facturilor emise in aceasta perioada.
Puteti numai sa transmiteti o notificare catre furnizor prin care sa-l informati ca societatea dumneavoastra doreste primirea pe SPV a facturilor emise de furnizori, urmarind respectarea cu strictete a OUG 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Nu puteti insa refuza la plata facturile care nu sunt transmise electronic, neavand temei legal.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com