email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoane fizice nerezidente. Ce taxe si contributii datoreaza catre statul roman?

persoane nerezidenteimpozitecontributiidubla impunererezidenta fiscalactivitate depedentaaspecte fiscale internationale


In ce priveste impozitele, taxele si contributiile datorate de persoanele fizice nerezidente, angajate in Romania, luam ca exemplu cazul unei societati din Romania care angajeaza o persoana fizica rezidenta fiscal in Olanda ca reprezentant vanzari in Europa.

Persoana in cauza va lucra in Europa, nu in Romania (va sta in afara Romaniei peste 183 de zile pe an). Urmeaza sa i se plateasca salariu si sa i se deconteze alte cheltuieli. Date fiind aceste conditii, vom stabili ce taxe trebuie retinute si virate catre statul roman si ce declaratii trebuie depuse.

In situatia prezentata, persoana fizica nerezidenta desfasoara o activitate dependenta in baza unui contract de munca. Prin art. 88 " Venituri ale persoanelor fizice nerezidente din activitati dependente" din  capitolul XII "Aspecte fiscale internationale" din Codul fiscal se reglementeaza faptul  ca  persoana  fizica nerezidenta care desfasoara activitati dependente in Romania este impozitata conform  prevederilor cap. III.  

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 194 si 195 din normele de aplicare ale acestui articol din care rezulta urmatoarele:

-    veniturile din salarii se impun in Romania numai daca  persoana fizica nerezidenta care isi desfasoara activitatea in Romania pentru un angajator roman este prezenta in Romania una sau mai multe perioade de timp ce depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni consecutive care se incheie, fie  in anul calendaristic de referinta, fie in  conditiile mentionate in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul strain.

           In acest context, persoana fizica nerezidenta  este obligata  sa se adreseze organului fiscal in a carui raza teritoriala se realizeaza venitul, in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii in vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil acestor venituri, in conformitate cu prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri.  Persoana fizica nerezidenta   depune la organul fiscal  urmatoarele documente:

-    cerere;
-    copie de pe documentul care reglementeaza raportul de munca si traducerea acestuia in limba romana, certificata de traducatori autorizati;
-    certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala competenta a statului al carui rezident este sau un alt document prin care se atesta rezidenta fiscala, document vizat de organul fiscal al statului sau de rezidenta, tradus si legalizat de organul autorizat din Romania;
-    documentele care atesta dreptul de munca si de sedere, dupa caz, pe teritoriul Romaniei.

Totusi, in aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un stat strain, veniturile din activitati dependente realizate de o persoana fizica nerezidenta care isi desfasoara activitatea in Romania, dar este  prezenta in Romania o perioada mai mica de 183 de zile in orice perioada de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic de referinta  sau in perioada si conditiile mentionate in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul strain se impun in Romania daca este indeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii:

-    salariul este platit de un angajator care este rezident sau in numele acestuia;
-    salariul este suportat de un sediu permanent pe care angajatorul nerezident il are in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania).

Astfel, in situatia prezentata prin intrebarea formulata, este  indeplinita conditia nr. 1, caz in care  veniturile persoanei fizice nerezidente sunt impozabile in Romania prin aplicarea cotei de 16% deoarece persoana respectiva are calitatea de  salariat al unui angajator rezident in Romania care ii plateste salariul.
 
Impozitul retinut persoanei fizice nerezidente pentru veniturile salariale obtinute din Romania se raporteaza prin declaratia cod 112.
 
          Conventia dintre Romania si Regatul Olandei pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a protocolului anexat, semnata la Haga la 5 martie 1998, este ratificata prin legea nr.  85 din 25 mai 1999.   Prin art. 15    "Profesii dependente" paragraful 1 si 2 se stabileste ca:
 
    1. sub rezerva prevederilor art. 16, 18, 19 si 20, salariile si alte remuneratii similare obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata sunt  impozabile numai in acel stat, in afara de cazul in care activitatea salariata este exercitata in celalalt stat contractant. Daca activitatea salariata este astfel exercitata, remuneratiile primite pot fi impuse in acel celalalt stat.

    2. independent de prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant sunt impozabile numai in primul stat mentionat, daca:

-    beneficiarul este prezent in celalalt stat pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni, incepand sau sfarsind in anul fiscal vizat;
-    remuneratiile sunt platite de o persoana sau in numele unei persoane care angajeaza si care nu este rezidenta a celuilalt stat;
-    remuneratiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o baza fixa pe care cel care angajeaza o are in celalalt stat.

In alta ordine de idei, conform legislatiei de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si somaj,  consider ca nu este obligatorie retinerea  la sursa a contributiilor sociale, de sanatate si somaj de catre angajatorul roman deoarece persoana fizica respectiva nu este rezidenta in Romania. De exemplu, conform  prevederilor art. 214 alin. (1) si (2) lit.b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii "Asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru urmatoarele categorii de persoane care nu se incadreaza in prevederile alin.(1):[…] cetatenii straini si apatrizii care se afla temporar in tara, fara a solicita viza de lunga sedere".

Conform prevederilor art.  211 alin. (1) au calitatea de  asigurat  cetateanul  strain  care a solicitat si a obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania. 

Potrivit art. 259 alin. (6) din aceiasi lege "Pentru persoanele care se asigura facultativ in conditiile art. 214 alin.(2), contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 13.5% la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara, (390 lei) pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul - cadru". Prin art. 214 alin. (2) lit. b) se reglementeaza in mod expres faptul  ca asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru  cetatenii straini care se afla temporar in tara, fara a solicita viza de lunga sedere.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoane nerezidenteimpozitecontributiidubla impunererezidenta fiscalactivitate depedentaaspecte fiscale internationale


Data aparitiei: 29 Ianuarie 2014

Votati articolul "Persoane fizice nerezidente. Ce taxe si contributii datoreaza catre statul roman?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X