Evidentierea imprumuturilor nerambursabile in contabilitate se face in functie de unele prevederi care vor tine cont si de contractele de finantare si conditiile incluse in acestea. O societate din Romania incheie un contract de finantare pentru achizitionarea unor echipamente din fonduri europene nerambursabile.
Furnizorul castigator este stabilit in alt stat membru din UE si s-a incheiat cu acesta un contract de furnizare la o valoare in lei (echivalent a 150.000 euro).
La o data ulterioara s-a emis factura si s-au livrat echipamentele.
Factura este emisa in euro, la un curs mai mare fata de data contractului cu furnizorul. Se va stabili cum se inregistreaza in contabilitate aceste echipamente si la ce curs valutar, avand in vedere ca societatea nu poate plati decat valoarea pe care a contractat-o.
Imprumuturile nerambursabile cu caracter de subventii se evidentiaza distinct in cadrul subventiilor.
In toate cazurile se va urmari ca modul de contabilizare a operatiunilor sa respecte clauzele cuprinse in contractele incheiate si legislatia in vigoare.

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
In cazul achizitiilor in valuta, sau a datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, finantate din sume nerambursabile, decontate de operatorii economici, in calitate de beneficiari ai acestor fonduri, diferentele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, se deconteaza cu institutia finantatoare daca exista clauze in acest sens, cuprinse in contractele incheiate, sau prevederi in actele normative aplicabile.
Diferentele respective se inregistreaza in conturi de debitori diversi sau creditori diversi, in relatie cu alte venituri financiare, respectiv alte cheltuieli financiare, dupa caz.
De multe ori se intampla ca in cadrul contractelor de acordare a finantarilor nerambursabile sa se prevada ca datoriile in valuta aferente anumitor obiective sau lucrari finantate din subventii sa fie achitate direct de catre autoritatile care gestioneaza fondurile, din sumele reprezentand acele subventii, fara ca aceste sume sa tranziteze conturile entitatii.
Entitatea in contul careia este acordata subventia are obligatia de a inregistra in contabilitate atat datoria in valuta, cat si creanta din subventii corespunzatoare.
In aceasta situatie, soldurile existente la sfarsitul lunii, atat in conturile ce reflecta datoriile fata de furnizori, cat si creantele din subventii in valuta se evalueaza, astfel incat veniturile si cheltuielile financiare aferente sa nu influenteze rezultatul acelei luni, respectiv perioade.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro