Daca un furnizor factureaza pe aceeasi factura cu marfa mai multe tipuri de discount-uri conform contractului. Pentru a avea o evidenta distincta a acestor venituri in balanta si pentru o analiza a acestora au fost inregistrate in conturi de 767.xx. Vom stabili daca s-a procedat corect.
In primul rand, trebuie sa analizati discounturile si sa clasificati aceste discounturi in comerciale sau financiare.
La articolul 51din OMEF 3055/2009 se stipuleaza:
"(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
(6) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
Astfel, intelegem ca reducerile de pret pot fi de doua tipuri si anume: comerciale si financiare. In categoria celor comerciale se incadreaza: rabaturile, remizele si risturnele. Acestea sunt reduceri care au ca scop stimularea vanzarii cantitative a produselor companiei, pe seama scaderii veniturilor privind cifra de afaceri. Chiar daca veniturile aferente unei vanzari scad, compania mizeaza pe cresterea numarulu de comenzi si implicit a valorii totale a cifrei de afaceri.
Reducerea financiara, scontul, se ofera pentru plata inainte de termen a datoriilor si are ca scop incasarea mai rapida a creantelor sau incasara acestora printr-un canal agreat in special de catre furnizor. Spre exemplu: plata prin ordin de plata, in cazul in care furnizorul si clientul au sediile in localitati diferite si pentru incasarea creantei in numerar, furnizorul trebuie sa cheltuiasca prea mult ca tranzactia respectiva sa fie profitabila.
Modalitatea de aplicare a celor 4 tipuri de reduceri este in cascada, dupa cum urmeaza: rabatul, remiza, scontul si risturnul.
Asadar, numai reducerile financiare se vor reflecta in contul 767/667 nu si cele comerciale, care vor actiona in sensul reducerii costului bunurilor.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro