email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pot face plati in perioada de observatie din procedura insolventei

legea insolventeiinsolventalegea 85/2006procedura de insolventavanzarebunuricreditoridebitoarea


In contextul in care noul Cod al Insolventei a fost aprobat, noi analize incearca sa desluseasca mai multe reglementari care au pus din nou firmele pe jar, dar si institutiile vizate de noile prevederi.

Firma debitoare poate derula activitatile curente si poate face plati catre creditorii cunoscuti, dupa inceperea procedurii de insolventa impotriva sa, explica Stan Tirnoveanu, Co-Managing Partner ZRP Insolvency si Raul Ghiberdicu, Avocat colaborator Zamfirescu Racoti & Partners, intr-o analiza pentru HotNews.ro.

In situatia in care se doreste efectuarea unor plati in favoarea creditorilor care nu intra in categoria celor cu care debitoarea isi desfasoara activitatile curente, noteaza autorii, atunci firma trebuie sa obtina un acord expres din partea comitetului creditorilor sai care vor supune la vot propunerea de aprobare a unor astfel de plati.

Totodata, este explicata si procedura la care e obligata societatea in situatia in se vand bunuri garantate in favoarea creditorilor:

"Daca activitatea curenta a debitoarei presupune operatiuni de vanzare a bunurilor aflate in patrimoniul sau, dar care sunt garantate in favoarea creditorilor inscrisi in procedura de insolventa deschisa impotriva debitoarei, se impune luarea unor masuri prealabile si speciale in vederea realizarii operatiunii.

In cazul in care debitoarea intentioneaza sa vanda un bun ipotecat in favoarea unui creditor, poate incheia  actul juridic cu conditia asigurarii unei protectii corespunzatoare a creantei creditorului titular al dreptului de ipoteca".



De asemenea, sunt aduse explicatii cu privire la interpretarea corecta a art. 53 din legea 85/2006:

"Imprejurarea existentei unor dispozitii legale precum art. 53 din legea insolventei, care prevad ca orice bun valorificat de debitoare in procedura insolventei este dobandit liber de orice sarcina de cumparatorul interesat, nu determina o eliminare a dreptului de ipoteca al creditorului care isi constituise o asemenea garantie in favoarea sa. Dimpotriva, vanzarea unui bun garantat se poate face doar in conditiile mai sus aratate, cu asigurarea protectiei corespunzatoare. Altfel, s-ar ajunge la infrangerea dreptului de preferinta al creditorului care a fost diligent si si-a constituit garantii pentru creantele sale.

Prin urmare, spiritul in care trebuie interpretate dispozitiile art. 53 din legea 85/2006 este in sensul ca, prin repartizarea de sume catre creditorii garantati se realizeaza o curatare de sarcini, similara celei procedurii de adjudecare din Codul de procedura civila privind procedura de adjudecare (art. 774)."


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea insolventeiinsolventalegea 85/2006procedura de insolventavanzarebunuricreditoridebitoarea


Data aparitiei: 25 Aprilie 2014

Votati articolul "Se pot face plati in perioada de observatie din procedura insolventei":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X