In asteptarea publicarii normelor metodologice pentru taxa pe stalp, Ministerul Finantelor intarzie cu un raspuns clar.
Astfel, se amana inca o data momentul in care pentru aplicarea OUG 102/2013 vor fi publicate si normele metodologice aferente. HotNews.ro a obtinut un "raspuns evaziv" din partea Ministerului de Finante care a precizat ca actul normativ va avea modificari insa acestea necesita "o forta juridica superioara" unor norme metodologice.
Daca aceste modificari ar trebui facute de Parlament, informeaza HotNews.ro, acestea vor trebui sa astepte deoarece Parlamentul e in vacanta pana la 26 mai, data pana la care companiile trebuie sa achite jumatate din valoarea taxei pe stalp.
Taxa aprobata anul trecut prin ordonanta de urgenta lasa in ceata mediul de afaceri, deja nemultumit de modul in care a fost gandita aceasta taxa, si nu clarifica nici pana la acest moment modul in care se va aplica practic aceasta taxa cand vine vorba de baza de impozitare si persoanele juridice obligate sa indeplineasca noua conditie.
In ce priveste baza de impozitare, potrivit sursei de mai sus, MFP a precizat ca "in conformitate cu dispozitiile art.29635 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar¬fiscale, baza impozabila este reprezentata de valoarea bruta a constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Solicitarea mediului de afaceri de modificare a bazei impozabile, prin natura sa, implica modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal printr-un act normativ cu o forta juridica superioara celei avute de o hotarare de Guvern prin care se aproba normele metodologice de aplicare a impozitului pe constructii.
In acest context, modificarea solicitata poate fi promovata prin amendamente aduse in procesul legislativ de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.102/2013, aflat in derulare in Parlamentul Romaniei".
Nu se raspunde astfel referitor la momentul in care vor fi publicate normele metodologice, ci se face referire la doar una dintre solicitarile mediului de afaceri dupa ce taxa pe stalp a fost anuntata si aplicata.