Reamintim contribuabililor ca, incepand cu data de 1 iulie 2014, profitul reinvestit in echipamente tehnologice - maisni, utilaje si instalatii de lucru - astfel cum sunt prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.
Scutirea se aplica pentru profitul reinvestit in echipamentele tehnologice, considerate noi, produse si/sau achizitionate dupa 1 iulie 2014 si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv.
Echipamentele tehnologice considerate noi sunt cele care nu au fost utilizate anterior datei achizitiei. Prin productia de echipamente tehnologice se intelege realizarea acetora in regie proprie.
Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat in trimestrul/anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective , fara a lua in considerare sursele proprii sau atrase de finantare a activelor mentionate la art. 19^4 alin. (1) din Codul fiscal.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice produse si/sau achizitonate si puse in functiune dupa aceeasi data.
Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
In cazul platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor care devin platitori de impozit pe profit in cursul anului, pentru aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului investit in echipamente tehnologice, puse in functiune inceopand cu trimestrul in care acestia au devenit platitori de impozit pe profit.
Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
Puteti consulta AICI modificarile complete, precum si un exemplu concret de calcul pentru determinarea scutirii impozitului pe profit.