Intr-o analiza recent, expertul contabil Maria Badoi a explicat modalitatea in care se face inregistrarea in contabilitate a valorii despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate de terti.
Astfel, expertul contabil a prezentat, sub forma unei analize concrete, realizata pentru Legestart.ro, care sunt inregistrarile care trebuie operate in contabilitate referitor la valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate de terti.
Prevederile OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza Maria Radoi, stabilesc faptul ca valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate de terti se evidentiaza in conturile distincte de venituri ale activitatii de exploatare.
Astfel, explica expertul contabil, in contabilitate, conform documentelor justificative, se reflecta valoarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate de terti astfel:
411. Clienti
451. Decontari intre entitatile afiliate
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
453. Decontari privind interesele de participare
461. Debitori diversi
418. Clienti - facturi de intocmit
=
758. Alte venituri din exploatare/analitic distinct
Avand in vedere prevederile art. 19 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, amintim faptul ca, in contabilitate, profitul / pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar.
in acest context, inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar. in practica, inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza lunar.
Drept urmare, in cazul spetei operatiunea contabila este urmatoarea:
758. Alte venituri din exploatare/analitic distinct
=
121. Contul de profit sau pierdere
Din aceeasi analiza intocmita pentru Legestart.ro de expertul contabil Maria Badoi, retinem ca "in categoria documentelor justificative in baza carora se efectueaza operatiunile contabile mai sus mentionate regasim procesele verbale, notele contabile, listele de inventar, facturile, contractele, documentatiile tehnice, documentatiile intocmite de juristi/avocati etc.
Conform art. 10 din OMFP nr. 3055/2009, entitatile trebuie sa dezvolte politici contabile proprii care se aproba de catre administratori, potrivit legii. in cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de catre persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective. Astfel, politicile contabile trebuie aplicate in mod consecvent de la un exercitiu financiar la altul".
Se atrage atentia si asupra faptului ca aprobarea politicilor contabile este asigurata prin atributiile administratorilor, care nu pot fi delegate directorilor, conform Legii societatilor nr. 31/1990 si ca modificarile de politici contabile pot fi determinate de initiativa entitatii, caz in care modificarea trebuie justificata in notele explicative la situatiile financiare anuale; sau de o decizie a unei autoritati competente si care se impune entitatii, ca de exemplu o modificare a cadrului legal aplicabil, caz in care modificarea nu trebuie justificata in notele explicative, ci doar mentionata in acestea.
Totodata, precizeaza autorul analizei, "modificarea de politica contabila la initiativa entitatii poate fi determinata de o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economico-financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea, precum si de obtinerea unor informatii credibile si mai relevante". Astfel, reflectarea despagubirilor, amenzilor si penalitatilor datorate de terti se realizeaza potrivit politicilor contabile aprobate si implicit asumate de administratori sau de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii.