In analiza de mai jos, facem referire la o societate nerezidenta care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei intr-o perioada mai mare de 6 luni sau mai mare decat perioada prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri si care, ulterior, constituie o sucursala pe teritoriul Romaniei.
Se va stabili astfel daca pentru veniturile realizate de societatea mama anterior inregistrarii sucursalei, care intra in baza de impunere pentru stabilirea impozitului pe veniturile nerezidentilor, se datoreaza obligatii de plata de societatea mama sau de catre sucursala.
Indeplinirea obligatiilor fiscale revine entitatii existente la data la care acestea erau datorate.
Astfel, consideram ca reorganizarea sediului permanent ca sucursala nu determina transmiterea obligatiei de plata de la societatea nerezidenta catre sucursala constituita de aceasta.
Sucursala, in conformitate cu art. 7 din OMFP nr. 3055/2009, va avea exclusiv acele obligatii care ii revin incepand cu data la care este inregistrata in timp ce societatea nerezidenta isi va indeplini obligatiile care decurg din operatiunire realizate direct.
Chiar daca potrivit art. 8 din Codul fiscal definitia sediului permenent cuprinde inclusiv existenta unei sucursale, obligatiile de inregistrare a impozitului datorat se evidentiaza distinct chiar daca scursala, ne avand personalitate juridica, indeplineste obligatiile declarative si de plata in numele societatii care a infiintat-o.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro