email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Exercitarea dreptului de deducere TVA din bon fiscal

TVAdeducerea TVAbon fiscalpersoana impozabilaneimpozabildeducere


1. Societate platitoare de TVA primeste un bon fiscal de combustibil. Bonul contine codul unic de inregistrare al beneficiarului, insa nu are RO in fata. In aceste conditii se poate deduce TVA-ul?

2. Bonurile fiscale pot fi considerate documente justificative pentru inregistrare cheltuiala deductibila daca nu au codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului?

3. Cum se trateaza din punct de vedere al TVA-ului facturile primate de la furnizori care omit sa treaca in fata codului unic de inreg atributul "RO"?Suma TVA deductibila inscrisa intr-un bon fiscal poate fi dedusa daca se respecta urmatoarele doua conditii:

    pe bonul fiscal este inscris codul de inregsitrare in scopuri de TVA al cumparatorului;
    achizitia efectuata este destinata realizarii de operatiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere sau neimpozabile.

 
In situatia in care pe un bon fiscal nu este inscris codul de TVA al persoanei impozabile cumparatoare, suma TVA deductibila nu poate fi dedusa deoarece nu  sunt indeplinite  conditiile de la art. 146 din Codul fiscal coroborate cu  prevederile pct. 46 alin.  (3) din normele de aplicare ale acestui articol asa cum au fost modificate   prin H.G. nr. 84/20123  "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 45.".
 
Dupa cum se poate constata, legiuitorul a impus inscrierea pe bonul fiscal a codului de inregistrare in scopuri de TVA a beneficiarului prin soft-ul casei de marcat doar  ca o conditie pentru beneficiar de exercitare a dreptului de deducere a  sumei TVA deductibile, pe langa celelalte conditii reglementate prin pct. 45 de la alin. (1) la alin. (15) din normele de aplicare ale art. 145 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere " din Codul fiscal.
 
Avand in vedere faptul ca nu cuprinde toate informatiile necesare pentru identificarea partilor participante la tranzactie, bonul fiscal  nu  se incadreaza in cerintele impuse prin O.M.F.P. nr.  3512/2008   privind documentele financiar contabile astfel incat sa  fie considerat un document justificativ in vederea inregistrarii  cheltuielilor in evidenta contabila. Totusi,   bonul fiscal poate fi considerat un document pentru inregistrarea achizitiilor de bunuri si servicii in evidenta contabila daca este  atasat formularului contabil  "Decont de cheltuieli" intocmit de persoana responsabila cu justificarea sumelor cheltuite si semnat de catre persoana desemnata in acest scop de catre conducerea societatii. Aceasta posibilitate este stabilita la pct. 2,  paragraful (2) din  Ghidul practic elaborat de catre M.F.P. in data de 25.06.2009. Prin acest ghid  se prevede posibilitatea inregistrarii in evidenta contabila a achizitiei de bunuri, in lipsa facturii, astfel: societatea  justifica cheltuielile efectuate fie prin documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate (Nota de intrare-receptie), fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli.

Pentru conformitate, va prezint textul de la punctul 2 din Ghidul mentionat:

"(1) Bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt documente care
atesta efectuarea platii si se anexeaza la Registrul de casa.

(2) Inregistrarea in contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe baza de bon fiscal, se poate efectua in urmatoarele conditii:

(i) entitatea solicita furnizorului factura aferenta bunurilor livrate sau serviciilor prestate, avand ca anexa bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;
sau
ii) entitatea justifica cheltuielile efectuate fie prin documente care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate, fie cu alte documente cum sunt:

ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexeaza bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizeaza efectuarea acestor cheltuieli. In cazul utilizarii decontului de cheltuieli, documentul utilizat este „Decont de cheltuieli - cod 14-5-5" aprobat prin
Ordinul ministrului economiei si finanTelor nr 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat in mod corespunzator pentru decontari interne."
 
Astfel, in opinia mea, pot fi  considerate cheltuieli deductibile  d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil achizitiile de bunuri si servicii efectuate pe baza bonului fiscal care dobandeste calitatea de document justificativ de inregistrare in evidenta contabila conform precizarilor cuprinse in ghidul mentionat . In acest context am in vedere prevederile art.  21 alin. (4)  lit. f) din Codul fiscal" Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: ....  f) cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor;" coroborate cu prevederile de la pct. 44 din normele de aplicare ale acestui articol "Inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobandesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare.". Practic, decontul de cheltuieli la care se ataseaza bonul fiscal, aprobat de persoana autorizata,   este un inscris care dobandeste calitatea de document justificativ.
 
       In situatia in care un furnizori omite inscrierea simbolului RO la  codul de inregistrare TVA pe o factura emisa, suma TVA poate fi dedusa de cumparator  deoarece o astfel de omisiune  poate fi corectata chiar si in timpul unei inspectii fiscale care ar constata aceasta omisiune. In acest context, am in vedere prevederile  pct.    81^2 alin.  (3) din normele de aplicare ale art. 159 "Corectarea facturilor"   "Organele de inspectie fiscala vor permite deducerea taxei pe valoarea adaugata in cazul in care documentele controlate aferente achizitiilor nu contin toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau/si acestea sunt incorecte, daca pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale la beneficiar documentele respective vor fi corectate de furnizor/prestator in conformitate cu art. 159 din Codul fiscal.

Furnizorul/Prestatorul are dreptul sa aplice prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru a corecta anumite informatii din factura care sunt obligatorii potrivit art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, care au fost omise sau inscrise eronat, dar care nu sunt de natura sa modifice baza de impozitare si/sau taxa aferenta operatiunilor ori nu modifica regimul fiscal al operatiunii facturate initial, chiar daca a fost supus unei inspectii fiscale. Aceasta factura va fi atasata facturii initiale, fara sa genereze inregistrari in decontul de taxa al perioadei fiscale in care se opereaza corectia, nici la furnizor/prestator, nici la beneficiar.".
 Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdeducerea TVAbon fiscalpersoana impozabilaneimpozabildeducere

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 29 Octombrie 2014


Votati articolul "Studiu de caz: Exercitarea dreptului de deducere TVA din bon fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X