In analiza de mai jos, o firma din Romania, platitoare TVA si inscrisa in ROI cumpara marfa din Ucraina si o vinde in Germania catre firma platitoare de TVA, cod TVA valabil in VIES. Marfa nu tranziteaza Romania, trece prin Polonia direct in Germania. Marfa trebuie sa fie livrata in regim DDP. Vom vedea care sunt modalitatile de a plati taxele si daca TVA-ul se plateste in Germania sau Romania, in asa fel incat clientul din Germania sa nu plateasca taxe.
Operatiunea prezentata de dvs. este neimpozabila in Romania, dar impozabila in Germania deoarece reprezinta un import de bunuri in Germania pentru care se datoreaza TVA in vama. Prin plata TVA in vama la un birou vamal situat pe teritoriul Germaniei, bunurile expediate de pe teritoriul Ucrainei sunt puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar. Astfel, pentru a-l scuti pe client de plata taxelor vamale si a TVA in vama, furnizorul din Romania poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA in Germania, dobandind calitatea de importator al bunurilor in baza facturii emise pe numele sau de catre furnizorul din Ucraina. Inregistrarea TVA se poate efectua conform prevederilor legislatiei fiscale din Germania, armonizate cu prevederile Directivei CEE nr. 112/2006 asa cum aceasta posibilitate a fost reglementata prin Codul fiscal din Romania la art. 153 alin. (4) lit. a) "O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 143 alin. (1) lit. c) - m), art. 144 alin. (1) lit. c) si art. 144^1, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, .....Persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 125^1 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca efectueaza in Romania oricare dintre urmatoarele operatiuni:
a) importuri de bunuri;".
Bunurile astfel importate in Germania, livrate clientului din Germania, reprezinta pentru furnizorul din Romania operatiune taxabila cu cota TVA aplicabila in Germania deoarece are loc o livrare pe teritoriul national al Germaniei. Cele doua operatiuni realizabile in Germania de catre societatea din Romania (importul si livrarea), urmeaza a fi raportate autoritatii fiscale din Germania, fara a se raporta prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390 VIES in Romania.
Astfel, in opinia mea, daca bunurile nu tranziteaza Romania, fiind livrate din Ucraina prin Polonia, direct in Germania, nu se poate evita plata taxelor vamale si a TVA in vama deoarece bunurile trebuie puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar.
Totusi, daca bunurile ar fi livrate din Ucraina in Romania si bunurile respective ar fi expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Germaniei, operatiunea ar reprezenta pentru furnizorul din Romania un import scutit de plata TVA conform prevederilor art. 142 din Codul fiscal
, lit. l) " (1) Sunt scutite de taxa: ….l) importul in Romania de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu tert sau o tara terta, atunci cand livrarea acestor bunuri de catre importator constituie o livrare scutita conform art. 143 alin. (2);".
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 44 din normele de aplicare ale acestui articol "Scutirea mentionata la art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal se acorda in cazurile in care importul este urmat de livrarea bunurilor scutite in temeiul art. 143 alin. (2) din Codul fiscal, numai daca, la data importului, importatorul a pus la dispozitia organelor vamale cel putin informatiile urmatoare:
a) codul sau de inregistrare in scopuri de TVA atribuit conform art. 153 din Codul fiscal;
b) codul de inregistrare in scopuri de TVA al clientului caruia ii sunt livrate produsele in conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, atribuit in alt stat membru, sau codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul produselor, atunci cand acestea sunt transferate in conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal;
c) dovada faptului ca produsele importate urmeaza sa fie transportate sau expediate din statul membru in care se face importul spre un alt stat membru in aceeasi stare in care se aflau in momentul importului."
Practic, in situatia prezentata, bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, dar importul este scutit de TVA deoarece este urmat de livrarea intracomunitara a bunurilor respective. Astfel, pentru a beneficia de scutire, trebuie sa va adresati unui birou vamal situat pe teritoriul Romaniei. De regula, se prezinta urmatoarele documente:
codul sau de inregistrare in scopuri de TVA atribuit importatorului conform art. 153 din Codul fiscal;
codul de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului caruia ii sunt livrate bunurile in conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , atribuit in alt stat membru, sau codul sau de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit in statul membru in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, atunci cand acestea sunt transferate in conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal
. Livrarea este scutita de TVA in Romania in situatia in care clientul din Germania este inregistrat in scopuri de TVA in Germania si comunica un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din Germania. Acelasi tratament fiscal se aplica si in situatia in care furnizorul din Romania este inregistrat TVA in Germania si efectueaza un transfer de bunuri din Romania in Germania ca operatiune asimilata unei livrari de bunuri.
dovada faptului ca bunurile importate urmeaza sa fie transportate sau expediate din statul membru in care se face importul spre un alt stat membru in aceeasi stare in care se aflau in momentul importului.
Astfel, in aceasta situatie, societatea din Romania efectueaza in Romania doua operatiuni scutite:
un import de bunuri a carei valoarea se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 26;
o livrare intracomunitara de bunuri a carei valoarea se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 1 cat si prin declaratia cod 390 VIES.
In acest caz, clientul din Germania va considera ca efectueaza o A.I.C. in Germania pentru care datoreaza TVA.
Asa cum se poate constata, in niciuna din situatiile prezentate mai sus clientul nu poate fi scutit de plata TVA pentru bunurile cumparate.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro