Mediul de afaceri este de cateva saptamani cu ochii pe modul in care urmeaza sa fie calculate accizele pentru anul 2015. Sunt in lucru mai multe scenarii posibile, sub egida Ministerului de Finante. "Daca s-ar pastra metodologia folosita pana acum, accizele pentru anul 2015 ar scadea - potrivit cursului anuntat la data de 1 octombrie de Banca Centrala Europeana. Dar iesirile publice anunta inovatii", scrie Cursdeguvernare.ro.
Intr-o retrospectiva referitoare la accizele si bugetul din 2013, precum si modul de calcul, aceeasi sursa mentioneaza ca atata vreme "cat cursul mediu euro/leu a crescut, totul a mers de la sine: s-a calculat noua acciza la cursul majorat si in functie de calendarul de majorare a accizelor spre niveluri apropiate de media europeana si s-au marit incasarile bugetare".
Aceasta crestere a cursului de schimb simultan cu majorarea in euro a nivelului accizelor s-a diminuat, explica sursa citata, astfel ca s-a intervenit "pentru majorarea cursului de schimb euro/leu la care se calculeaza accizele printr-o modificare legislativa destul de bizara in plan logic dar adoptata in plan legic. Utila pentru anul 2014, dar care nu mai poate fi suficienta pentru 2015".
In prezent, explica sursa Cursdeguvernare.ro, "daca s-ar aplica reglementarea in vigoare, la un curs euro/leu, valabil la 1 octombrie 2013, de 4,4560 lei/euro, se va putea adauga procentajul de cel mult 1,2% (cresterea medie anuala a preturilor potrivit indicelui rezultat din utilizarea metodologiei nationale, IPC). De aici ar rezulta o valoare de 4,51 lei/euro, cu aproape cinci procente mai putin decat in prezent".
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni