Conform art. 13 din Codul fiscal fundatiile, asociatiile, organizatiile sunt persoane obligate la plata impozitului pe profit conform Titlului II din Codul fiscal. Aceste entitati trebuie sa aiba inscris in vectorul fiscal obligatia de plata a impozitului pe profit.
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale determina impozitul pe profit conform regulilor speciale prevazute la art. 15 din Codul fiscal respectiv:
- veniturile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal sunt neimpozabile;
- pe langa acestea, pentru calculul rezultatului fiscal sunt neimpozabile si alte venituri realizate, pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2).
Pentru stabilirea impozitului pe profit se vor parcurge urmatorii pasi:
1. Se stabilesc veniturile neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal;
2. Se determina veniturile neimpozabile in limita de 15.000 euro/10% din veniturile totate neimpozabile, prin parcurgerea urmatorilor pasi:
2.1. se calculeaza suma in lei reprezentand echivalentul a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/RON comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul fiscal respectiv; Pentru anul 2017 cursul mediu este de 4,5681 lei/euro.
2.2. se calculeaza valoarea procentului de 10% din veniturile neimpozabile de la pct. 1;
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
2.3. se stabilesc veniturile neimpozabile ca fiind valoarea cea mai mica dintre sumele stabilite potrivit precizarilor anterioare;
3. se determina veniturile neimpozabile prin adunarea sumelor de la pct. 1 si 2;
4. Se stabilesc veniturile impozabile prin scaderea din totalul veniturilor a celor de la pct. 3, precum si a celorlalte venituri neimpozabile prevazute de titlul II din Codul fiscal;
5. se determina valoarea cheltuielilor deductibile corespunzatoare veniturilor impozabile de la pct. 4, astfel:
5.1. se stabilesc cheltuielile corespunzatoare veniturilor impozabile de la pct.4 prin scaderea din totalul cheltuielilor a celor aferente activitatii nonprofit si a unei parti din cheltuielile comune, determinata prin utilizarea unei metode rationale de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
5.2. se ajusteaza cheltuielile determinate conform regulilor de la pct. 5.1, luandu-se in considerare prevederile art. 25 din Codul fiscal;
6. se determina rezultatul fiscal ca diferenta intre veniturile impozabile de la pct. 4 si cheltuielile deductibile stabilite la pct.5; la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elementele similare veniturilor si cheltuielilor, deducerile fiscale, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal;
7. se determina impozitul pe profit datorat prin aplicarea cotei de impozitare asupra rezultatului fiscal pozitiv stabilit potrivit pct.6.
Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale, organizatiile patronale au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Pentru anul 2017 termenul de 25 februarie fiind intr-o zi nelucratoare declaratia se va depune pana luni, 26 februarie 2018. Declaratia se depune inclusiv in situatia in care aceste organizatii inregistreaza numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit titlului II "Impozitul pe profit"din Codul fiscal.