email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lucrari in subantrepriza. Cum tratam serviciile facturate de antreprenor?

subantreprizaantreprenorpersoana impozabila. sumetaxadeductibilcheltuieli

In analiza urmatoare, societatea in calitate de subantrepenor efectuaza o lucrare de alimentare cu apa, antreprenorul asigurand conform contractului de subantrepriza testele si probele necesare in timpul executiei pentru punerea in functiune si buna functionare a echipamentelor si instalatiilor.

Cheltuielile aferente executiei lucrarilor si furnizarii de echipamente, precum si cele cu personalul Subantreprenorului afectat implementarii prezentului contract de subantrepriza vor fi suportate de catre Subantreprenor. Antreprenorul a emis o factura in suma 48.000 lei fara TVA care reprezinta cheltuieli cu implementarea contractului si organizarea santierului. Vom vedea daca aceasta factura se poate trece direct pe cheltuieli si daca TVA-ul este deductibil.

In ideea ca am inteles corect situatia prezentata de dvs., in practica, in cadrul unui contract complex de constructii montaj, antreprenorul poate indeplini si calitatea de prestator de servicii in beneficiul subantreprenorului, fie in cadrul aceluiasi contract de subantrepriza, fie in cadrul unui alt contract, incheiat independent de contractul de subantrepriza.  

Astfel, daca prin contractul incheiat intre cele doua parti  se prevede ca subantreprenorului ii revine responsabilitatea suportarii in totalitate sau doar a unei cote parti  din cheltuielile cu implementarea contractului, dar si cu  organizarea santierului in care isi desfasoara activitatea, subantreprenorul este indreptatit sa inregistreze pe cheltuieli de exploatare valoarea facturii primite de la antreprenor. Numai in acest caz, cheltuielile respective sunt deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea rezultatului fiscal (profit sau pierdere), fiind respectata conditia de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal conform careia "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, ….".

In mod similar tratamentului fiscal aplicat impozitului pe profit conform prevederilor  art. 21 alin. (1), suma TVA deductibila inscrisa in factura antreprenorului poate fi dedusa daca se respecta conditia de la art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal conform careia "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:  a) operatiuni taxabile;".

          La randul sau, pentru toate lucrarile executate in baza contractului de subantrepriza, subantreprenorul emite pe numele antreprenorului valoarea lucrarilor executate, realizand astfel venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit si operatiuni taxabile d.p.d.v. al TVA.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
subantreprizaantreprenorpersoana impozabila. sumetaxadeductibilcheltuieli


Data aparitiei: 18 Noiembrie 2014

Votati articolul "Lucrari in subantrepriza. Cum tratam serviciile facturate de antreprenor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X