Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Facturare marfa si contract de vanzare in valuta. Cum se factureaza diferenta de curs?

Data aparitiei: 21 Noiembrie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vanzare marfacontract de vanzare valutafacturarediferenta de cursTVA

In cazul de fata, o societate cu obiect de activitate vanzare marfa are contracte de vanzare in valuta si factureaza diferenta de curs. Stabilim daca factureaza aceasta diferenta de curs cu TVA.

Avand in vedere ca in cazul analizat este vorba despre contracte de vanzare in valuta,este necesar sa cunoastem daca diferentele de curs valutar reprezinta sau nu diferente de pret facturabile.

Pentru a clarifica aceast aspect, trebuie sa pornim de la prevederile pct. 22 alin. (3) din Hot. 44/2004 data in aplicarea prevederilor Art. 139^1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, conform carora:

"Pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita conform alin. (1) si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret si nu se emite o factura in acest sens".
 
Din prevederile mentionate mai sus rezulta ca diferentele de curs valutar dintre cursul de schimb mentionat in factura initiala si cursul de schimb utilizat la data incasarii nu sunt considerate diferente de pret, deci vanzatorul nu trebuie sa emita factura reprezentand diferente de curs valutar.
 
Totusi, partile pot agrea prin contract faptul ca eventualele diferente de curs valutar constituie diferente de pret care vor fi facturate de catre furnizor. In acest de caz, se considera ca pretul facturat initial prin raportare la cursul din data emiterii facturii este pretul provizoriu al operatiunii, urmand ca pretul definitiv sa fie stabilit prin raportare la cursul valutar din data incasarii efective.

Astfel, factura de diferente curs reprezinta o factura de ajustare a pretului. Diferentele de pret astfel facturate reintregesc baza de impozitare a TVA, diferentele de curs fiind facturate cu TVA.
 
In opinia noastra, partile sunt libere sa procedeze in acest fel in virtutea principiului libertatii contractuale.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X