In cazul urmator, societatea a deschis o reprezentanta fiscala in Polonia prin intermediul careia comercializeaza produsele firmei. Vom vedea cum se inregistreaza vanzarea marfii de la societatea-mama catre reprezentantul fiscal, care este tratamentul TVA si ce declaratii se intocmesc.
Reprezentantul fiscal este diferit de reprezentanta unei societati. Reprezentantul fiscal poate fi orice persoana juridica din Polonia ce inregistreaza fiscal societatea din Romania in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale ce ii revin. In cazul in care se infiinteaza o reprezentanta in Polonia, aceasta reprezinta o subunitate fara personalitate juridica.
Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice cu sediul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei, cu respectarea prevederilor Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Aceasta reprezentanta are obligatia de a organiza si conduce evidenta contabila proprie, astfel incat aceasta sa permita determinarea informatiilor si a obligatiilor prevazute de lege, iar persoanele juridice carora le apartin sa poata intocmi situatii financiare anuale. In functie de legislatia specifica este posibil ca aceste subunitati sa depuna anumite raportari contabile/situatii financiare anuale la finele exercitiului financiar.
In ceea ce priveste TVA, daca reprezentanta este inregistrata in scopuri de TVA in Polonia factura se va emite fara TVA, urmand ca reprezentanta sa aplice taxarea inversa aferenta achizitiilor, iar pentru livrarile locale va aplica TVA cu cota din Polonia.
Facturile astfel emise se vor declara in declaratia 390.
Vanzarea marfurilor de la societatea mama din Romania catre reprezentanta din Polonia
481 = 707
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Si
607 = 371
Incasarea
5124 = 481
Reprezentanta din Polonia va inregistra
- primirea facturilor de la societatea mama
371 = 481
Decontari intre unitate si subunitati
- Se aplica taxarea inversa in Polonia
- Emiterea facturilor de vanzari marfa catre client de catre
411 = %
Clienti 707
Venituri din vanzarea marfurilor
462/ TVA Polonia
- Incasarea facturilor
5124 = 411
Clienti
- Plata facturilor primite de la societatea mama
481 = 5124
Decontari intre unitate
si subunitati
- Inregistrarea altor cheltuieli de functionare
% = 401
612
625
628
635
- Plata
401 = 5121
La perioadele de intocmire a situatiilor financiare balantele subunitatilor sunt verificate si centralizate in balanta societatii mama.
In ceea ce priveste impozitul, societatea mama va determina impozit pe profitul rezultat din activitatea realizata in Romania, inclusiv veniturile si cheltuielile din vanzarea catre reprezentanta.
Reprezentanta va determina in Polonia impozit aferent unui sediu permanent, va depune declaratiile si va efectua platile aferente.
Conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Polonia prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda deducerii.
Impozitele platite de un rezident al Romaniei pentru venitul sau capitalul impozabil in Polonia, potrivit prevederilor acestui acord, vor fi deduse din impozitele datorate in Romania, potrivit legislatiei fiscale romane.
In Romania la finele exercitiului la intocmirea declaratiei 101 va deduce din impozitul datorat pentru intreaga activitate inclusiv cea a reprezentantei, impozitul achitat in Polonia.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar