In randurile urmatoare, identificam tratamentul fiscal pentru situatia in care o firma din Romania achizitioneaza echipament de laborator de la o firma din Anglia. Factura este emisa de societatea din Anglia insa instrumentul urmeaza sa fie expediat din India, unde se afla in custodie.
1. Este aceasta operatiune o achizitie intracomunitara?
2. Instrumentul venind din India va sosi in vama in Romania, urmand a se plati taxe vamale? Ce acte justificative ar trebui prezentate pentru a se considera achizitie intracomunitara si nu import, evitandu-se astfel vama?
Achizitia intracomunitara de bunuri este definita la art. 130 indice 1 din Codul fiscal ca fiind obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
In cazul prezentat, bunurile nu sunt transportate dintr-un stat membru in Romania. Ca atare, achizitia efectuata de societatea din Romania nu reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri.
Pentru a fi considerata achizitie intracomunitara in Romania bunurile trebuie sa fie transportate dintr-un stat membru in Romania.
Intrucat bunurile sunt introduse pe teritoriul vamal al Romaniei dintr-un stat din afata Uniunii Europene acestea se vor prezenta la biroul vamal. Conform Codului vamal al Romaniei, marfurile care intra pe teritoriul vamal al Romaniei se prezinta la biroul vamal de persoana care le-a introdus sau, dupa caz, de persoana care isi asuma raspunderea pentru transportul marfurilor dupa ce au fost introduse, cu exceptia marfurilor transportate cu mijloace de transport care tranziteaza, fara intrerupere, apele teritoriale sau spatiul aerian al teritoriului vamal al Romaniei. Persoana care prezinta marfurile este obligata sa mentioneze declaratia sumara sau declaratia vamala depusa anterior pentru aceste marfuri ( art. 66).
Marfurilor straine prezentate la biroul vamal li se acorda o destinatie aprobata de autoritatea vamala ( art. 71).
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, potrivit art. 126 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se considera operatiune impozabila importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 132 indice 2.
Potrivit art. 132 indice 2 alin. (1) locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar.
Astfel, importul bunurilor din India in Romania este operatiune impozabila din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata. In conformitate cu prevederile art. 151 indice 1 din Codul fiscal, plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii este obligatia importatorului.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In conformitate cu prevederile pct. 59 din Titlul VI al Normelor metodologice date in aplicarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:
a) cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator. Orice livrari anterioare importului nu sunt impozabile in Romania, cu exceptia livrarilor de bunuri pentru care se aplica regulile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. e) si f) din Codul fiscal;
b) furnizorul bunurilor, pentru livrarile de bunuri care sunt instalate sau asamblate in interiorul Romaniei de catre furnizor ori in numele acestuia si daca livrarea acestor bunuri are loc in Romania in conditiile art. 132 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sau cumparatorul catre care se expediaza bunurile, daca acesta a optat pentru calitatea de importator;
c) proprietarul bunurilor, pentru bunurile importate in vederea efectuarii de operatiuni de inchiriere sau leasing in Romania;
d) persoana care reimporta in Romania bunurile exportate in afara Comunitatii, pentru aplicarea scutirilor prevazute la art. 142 alin. (1) lit. h) si i) din Codul fiscal;
e) proprietarul bunurilor sau persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal, care importa bunuri in Romania:
1. in regim de consignatie sau stocuri la dispozitia clientului, pentru verificarea conformitatii ori pentru testare. Beneficiarul inregistrat conform art. 153 din Codul fiscal poate fi importatorul bunurilor care are obligatia platii taxei pentru respectivul import, cu conditia ca bunurile respective sa fie cumparate de acesta sau daca nu le achizitioneaza sa le reexporte in afara Comunitatii;
2. in vederea repararii, transformarii, modificarii sau prelucrarii acestor bunuri, cu conditia ca bunurile rezultate ca urmare a acestor operatiuni sa fie reexportate in afara Comunitatii sau sa fie achizitionate de catre persoana impozabila inregistrata conform art. 153 din Codul fiscal
care a efectuat importul
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro