In randurile de mai jos, vom analiza cazul unei societati care are ca obiect de activitate "activitati recreative si distractive" si efectueaza servicii diferite servicii in cadrul evenimentelor, alaturi de achizitii de echipamente pe baza de borderou de achizitie de la persoane fizice care le-au achizitionat in scop personal si nu le mai folosesc. Unele dintre ele nu vor sa isi dea datele personale (serie si numar buletin, CNP).
Vom vedea care este posibilitatea legala de a incarca in gestiunea societatii obiectele de inventar cumparate, cu mentiunea ca s-au intocmit borderourile de achizitie, NIR si bon de consum.
- Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Achizitie bunuri de la persoane fizice din patrimoniul personal al acestoraNormele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobate prin OMFP 2634 stabilesc ca, documentele justificative provenite din tranzactii/operatiuni de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice, pe baza de borderou de achizitie/carnet de comercializare, pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazul in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este reglementat de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.
Pentru achizitia produselor (altele decat produse agricole) de la persoane fizice se intocmeste Borderou de achizitie si Nota de receptie si constatare de diferente (Cod 14-3-1A).
Pentru platile in numerar se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie.
Conform art. 62 din Codul fiscal sunt venituri neimpozabile:
- veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal (lit. f)).
- veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare si/sau aurului financiar prevazute la cap. V - Venituri din investitii, precum si altele decat cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – lit. m).
Asupra acestora nu se datoreaza impozit pe venit nici contributii sociale.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Este recomandat sa solicitati persoanei fizice o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca bunurile provin din patrimoniul sau personal (nu au fost achizitionate pe persoana fizica autorizata, spre exemplu).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar