In aceasta perioada, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) precizeaza ca a derulat toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori in criza francului elvetia.
De asemenea, apreciaza ca este necesara o solutie legislativa, potrivit Agerpres, prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii.
"Este necesar sa se prevada masuri clare pentru a-i sprijini pe consumatorii cu privire la constientizarea riscului pe care si-l asuma, precum si cu privire la posibilitatea limitarii expunerii la riscul ratei de schimb valutar pe durata creditului, ca urmare a riscurilor semnificative aferente imprumuturilor in valuta straina", se arata in comunicatul emis de ANPC si citat de Agerpres.
Se mentioneaza astfel ca ANPC a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori. In aceasta privinta, potrivit aceleiasi surse, presedintele institutiei, Marius Alexandru Dunca, a precizat, in cadrul comunicatului citat, urmatoarele:
"Pentru a stabili un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor, apreciem ca este necesara o solutie legislativa prin care sa se impuna impartirea riscurilor si aplicarea principiului echitatii. insa, pana la implementarea solutiilor legislative avem nevoie de masuri imediate pentru a evita aparitia unor fenomene sociale grave.
Dorim evitarea situatiei in care consumatorul este cel care suporta riscurile in totalitate. intotdeauna se aduce in discutie riscul financiar la care sunt supuse bancile, falimentul in care ar putea intra, faptul ca vor pleca din tara etc, niciodata nu se vorbeste despre ce se intampla cu consumatorii romani si familiile acestora - faptul ca raman fara locuinta si fara venituri, aceste cazuri neputand beneficia nici macar de ajutor social din partea statului".
De asemenea, anunta sursa, comunicatul mentioneaza ca se doresc solutii care sa vizeze "intreaga perioada de creditare" si care "sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF".
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manual de politici contabile - Stick USB
Francul elvetian s-a apreciat puternic pe 15 ianuarie, pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro.