Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Studiu de caz: Export de bunuri pentru cumparator stabilit pe teritoriul comunitar

Data aparitiei: 09 Februarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
export de bunurifacturare intracomunitaramarfasumeexportclienticod fiscal


Subiectul analizei de mai jos se refera la facturarea  intracomunitara cu livrare in afara comunitatii. Avem doi parteneri intracomunitari, cu cod valid de TVA. Unul (A) factureaza marfa catre celalalt (B), iar B factureaza aceasta marfa catre un client al sau (C) care nu se afla in spatiul comunitar (China). Dar livrarea marfii conform CMR se face direct de la A (intracomunitar) la C (in afara comunitatii, China), fara a mai trece prin statul intracomunitar B.

Partenerul A factureaza catre B (intracomunitar) fara TVA, considerand ca este vorba de o operatiune intracomunitara scutita si in acelasi timp livrare direct la export (scutit de TVA).

Vom vedea daca este corecta facturarea fara TVA catre partenerul B intracomunitar si care e legislatia aferenta.

             Avand in vedere faptul ca bunurile sunt expediate in afara teritoriului comunitar, operatiunea nu reprezinta  pentru firma A o livrare intracomunitara de bunuri conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, chiar daca partenerul B   ii comunica un cod valid de TVA emis de autoritatea fiscala din statul sau de resedinta.  Livrarea intracomunitara de bunuri este definita  prin art. 128 alin. (9) din Codul fiscal drept o  livrare de bunuri  expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
 
          Avand in vedere faptul ca bunurile sunt expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Chinei, operatiunea reprezinta un export de bunuri pentru care furnizorul este obligat sa indeplineasca formalitatile vamale de export si sa justifice aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere cu urmatoarele documente reglementate prin art. 2 sau  art. 3  din anexa nr. 1 "INSTRUCTIUNI de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata" din  O.M.F.P. nr.  2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 917 din  8 iulie 2014. De exemplu, documentele reglementate prin art. 2 (bunuri expediate sau transportate de furnizor) sunt urmatoarele:

    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19) din Codul fiscal    ;
    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
    diverse documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre furnizor  sau de catre alta persoana in numele sau:
        documentul de transport;


        comanda de cumparare, de vanzare sau contractul;
        documentele de asigurare.

 
Prin  art. 3 (bunuri expediate sau transportate de cumparator) din  O.M.F.P. nr.  2222/2006 se reglementeaza faptul ca  scutirea de taxa pe valoarea adaugata se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu urmatoarele documente:

-    factura completata cu  informatiile impuse prin articolul  155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;
-    documentul de transport din care sa rezulte ca transportul s-a efectuat de catre cumparator conform comenzii de cumparare sau a contractului incheiat cu furnizorul.

 
Furnizorul este definit prin O.M.F.P. nr. 2222/2006 la art. 1, alin. (3) lit. d) "prin furnizor se intelege orice persoana impozabila care realizeaza o livrare de bunuri in sensul art. 128 alin. (1) sau alin. (2) din Codul fiscal, respectiv producatorul bunurilor sau proprietarul bunurilor ori comisionarul care actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului;
 
        Asa cum se poate constata, efectuarea unui export de bunuri poate fi dovedita de catre furnizorul bunurilor prin declaratia vamala de export  care se depune la biroul vamal in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul in care marfurile sunt ambalate sau incarcate in vederea exportului. In situatia in care titular al operatiunii de export este firma A in calitate de furnizor, operatiunea reprezinta un export de bunuri, scutit cu drept de deducere a carui valoare se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 14  "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu   drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3".  In situatia in care titular al operatiunii de export este firma B care cumpara bunurile de pe teritoriul Romaniei, firma A este obligata sa emita pe numele firmei B factura cu TVA colectata prin aplicarea cotei de 24% deoarece se considera ca firma A  realizeaza o livrare de bunuri pe teritoriul Romaniei, taxabila din punctul de vedere al TVA.  In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 132 "Locul livrarii de bunuri" lit.   c) din Codul fiscal conform carora  locul livrarii de bunuri este  locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate.  Astfel, daca exportul este efectuat pe numele firmei B, inseamna ca firma A pune bunurile la dispozitia firmei B pe teritorul Romaniei, motiv pentru care livrarea bunurilor de la A la B se efectueaza prin emiterea facturii cu TVA colectata deoarece operatiunea este taxabila in Romania.
 
In concluzie, facturarea fara TVA este  corecta numai in situatia in care formalitatile de export sunt intocmite de firma A ca titular al operatiunii de export a bunurilor care inscrie la destinatar firma B in calitate de cumparator al bunurilor conform informatiilor inscrise in factura emisa conform prevederilor art. 155 alin. (19) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X